Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2006 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie niet verder is verbeterd. Er zijn in september wel meer orders ontvangen, maar de oordelen zijn iets verslechterd. De ondernemers zijn echter zeer optimistisch over de toekomstige productie en de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch.

Meer orderontvangsten en gelijkblijvende oordelen

De ondernemers ontvingen in september meer orders dan in augustus, met name door een toename van de buitenlandse orderontvangsten. Het oordeel over deze orderontvangsten en de index orderpositie zijn iets minder positief dan vorige maand. Het oordeel over de voorraden is onveranderd. Het sentiment onder de ondernemers is in 2006 veranderd van licht negatief naar licht positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

In september is volgens de ondernemers de productie toegenomen ten opzichte van augustus. Voor de periode oktober tot en met december verwacht een ruime meerderheid onder de ondernemers een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is iets verslechterd. Er zijn nu iets meer ondernemers die een daling van het aantal medewerkers voorzien dan die een toename verwachten.

Verwachting3 voor oktober tot en met december 2006

Verwachting voor oktober tot en met december 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt licht is verbeterd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal gestegen en kwam uit op 83,7.