Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2006 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie is verbeterd. Er zijn in september meer orders ontvangen en het oordeel over de orderpositie is verbeterd. De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen, ze voorzien een flinke stijging van de productie en de buitenlandse afzet komende maanden. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Forse toename orderontvangsten en iets positievere oordelen

De totale orderontvangsten zijn flink toegenomen van augustus op september. De ondernemers melden op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt een forse toename van de orderontvangsten. Hun oordelen over deze orderontvangsten en de orderpositie zijn dan ook iets positiever. De index orderpositie is echter gedaald naar 83,0 (juli 2000=100). In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een sterk verbeterd sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

In september hebben de ondernemers naar eigen zeggen een stijging van de productie ten opzichte van augustus gerealiseerd. Zij verwachten voor oktober tot en met december een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met flink hogere afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht 11 procent een toename van het aantal werknemers en 7 procent een afname. Hiermee zijn de optimisten voor de tweede maand op rij in de meerderheid. De verwachtingen van deze branche voor de komende maanden zijn nog optimistischer dan de verwachtingen van de totale industrie.

Verwachting3 voor oktober tot en met december 2006

Verwachting voor oktober tot en met december 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt verder is verbeterd. De ondernemers verwachten een flinke toename van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal gestegen van 79,1 naar 79,3. Er is tevredenheid bij de ondernemers over de huidige productiecapaciteit, 88 procent beoordeelt deze als voldoende en 12 procent beoordeelt deze als te groot of te klein.