Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van oktober 2006 laat een licht verslechterd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in september toegenomen, maar de oordelen over de voorraad gereed product en de orderportefeuille verslechterden licht. Voor de komende periode zijn de ondernemers zeer optimistisch over de toekomstige productie, terwijl de verwachting over de toekomstige personeelssterkte negatief is. Wel wordt er een toename van de buitenlandse afzet voorzien. Het algemene beeld in de branche kan als gematigd positief worden omschreven.

Orderontvangsten toegenomen

Van augustus op september zijn de orderontvangsten gestegen, zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt. De ondernemers waren over de orderontvangsten dan ook iets positiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 92,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en de voorraad gereed product is iets verslechterd. De stemming in deze branche is het laatste jaar overwegend positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in september een flinke toename in de productie. Voor de maanden oktober tot en met december verwachten de ondernemers in deze branche een verdere flinke stijging van de productie. Verder voorzien ze een daling van de verkoopprijzen. De verwachtingen over de personeelssterkte blijven pessimistisch. De verwachtingen betreffende de personeelssterkte zijn, in vergelijking met de gehele industrie, in deze branche opmerkelijk negatief.

Verwachting3 voor oktober tot en met december 2006

Verwachting voor oktober tot en met december 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt is verbeterd, op de buitenlandse markt is concurrentiepositie niet gewijzigd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal verder gestegen naar 87,3. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal licht verbeterd.