Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In juli 2006 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie vrijwel evenveel omgezet als in dezelfde maand van 2005. Als gevolg van hogere afzetprijzen kwam het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) lager uit. Dit gold echter niet voor de productie, want het volume van de gemiddelde dagproductie was juist groter. Ook de verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juli 2006 t.o.v. juli 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Minder verkocht in juli

In juli 2006 was ten opzichte van dezelfde maand in 2005 de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie nagenoeg gelijk. Na verrekening van het effect van hogere afzetprijzen blijkt dat het omzetvolume bijna 3 procent kleiner was dan in juli 2005. De ontwikkelingen op de binnen- en buitenlandse markt waren echter tegenovergesteld aan elkaar. Op de voor deze branche zo belangrijke thuismarkt werden 4,5 procent minder producten verkocht, terwijl juist op de buitenlandse markt het omzetvolume ruim 4 procent groter was.

Hogere verbruiksprijs en afzetprijs

Al ruim twee jaar lang liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. Ook in juli zijn de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen (de verbruiksprijs) weer gestegen. De verbruiksprijs lag toen 8 procent hoger dan in juli 2005. Dat was net iets hoger dan in juni. De afzetprijs lag in juli dit jaar ruim 3,5 procent hoger dan in juli 2005.

Meer productie

In juli 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 0,5 procent groter dan in juli 2005. In de eerste zeven maanden van 2006 bleef het productievolume nagenoeg op hetzelfde niveau als in dezelfde periode van het vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2006 bijna 3 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. De afname komt nadat vier kwartalen op rij het volume toenam ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd afgesloten met een volumestijging van de bruto toegevoegde waarde van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (juli 2003 – juli 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2003 – juli 2006)