Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van september 2006 laat een iets positiever beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in augustus flink toegenomen ten opzichte van juli, terwijl het oordeel over de orderontvangsten, voorraad gereed product en de orderportefeuille nagenoeg onveranderd bleef. Voor de komende periode zijn de ondernemers zeer optimistisch over de toekomstige productie, terwijl de verwachting over de toekomstige personeelssterkte negatief is. Het algemene beeld in de branche kan als gematigd positief worden omschreven.

Orderontvangsten flink toegenomen

Van juli op augustus 2006 zijn de orderontvangsten flink gestegen, zowel op de binnenlandse als buitenlandse markt. De ondernemers waren over deze orderontvangsten dan ook iets positiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is gestegen en komt uit op 92,9 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en de voorraden gereed product zijn gelijk gebleven. De stemming in deze branche is het laatste jaar overwegend positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in augustus een flinke toename in de productie. Voor de maanden september tot en met november verwachten de ondernemers in deze branche ook een flinke stijging van de productie. Verder voorzien ze een daling van de verkoopprijzen. De verwachtingen over de personeelssterkte blijven pessimistisch. Van de ondernemers gaat 21 procent uit van een afname van het aantal werknemers in de komende maanden. De verwachtingen betreffende de personeelssterkte zijn, in vergelijking met de gehele industrie, in deze branche opmerkelijk negatief.

Verwachting3 voor september tot en met november 2006

Verwachting 3 voor september tot en met november 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht