Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie nog positiever is dan in juli. De orderontvangsten zijn niet verder toegenomen, maar de oordelen over de orderpositie, orderontvangst en de voorraden gereed product zijn nog iets positiever dan in juli. De ondernemers verwachten een productiestijging en hogere afzetprijzen in de komende maanden. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als zeer optimistisch.

Gelijkblijvende orderontvangsten en positieve oordelen

Van juni op juli is de orderontvangst uit het buitenland gelijk gebleven en de orderontvangst uit het binnenland is afgenomen. Per saldo geven de ondernemers een lichte afname van de orderontvangst op, vergeleken met vorige maand. De ondernemers zijn in augustus nog iets positiever gestemd over de orderpositie dan in juli. Het oordeel over de orderontvangsten en de voorraadpositie is licht verbeterd. De index orderpositie is gedaald naar 106,0 (juli 2000=100). In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een verbeterde orderpositie en tevredenheid van ondernemers hierover.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers verwachten voor augustus tot en met oktober een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met fors hogere afzetprijzen. Het aantal ondernemers dat in deze periode een stijging van het aantal medewerkers verwacht is gelijk gebleven, maar het aantal pessimisten is gestegen. Van de ondernemers verwacht 15 procent een toename van het aantal werknemers en 16 procent een afname, hiermee zijn de ondernemers negatiever dan vorige maand, maar nog wel optimistischer dan de gehele industrie.

Verwachting3 voor augustus tot en met oktober 2006

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht