Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2006 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets is verslechterd ten opzichte van juli. Met name de verwachting over de toekomstige productie is minder positief. Verder zijn er minder orders ontvangen, maar dat is echter normaal voor de tijd van het jaar. De diverse oordelen zijn nagenoeg gelijk gebleven. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als gematigd positief.

Minder orderontvangsten, gelijkblijvende oordelen

De orderontvangsten zijn afgenomen van juni op juli, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. Wanneer deze orderontvangsten voor seizoensinvloeden worden gecorrigeerd, ligt de orderontvangst echter op het zelfde niveau als juli. De index orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 106,4 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en het orderontvangst is in juli niet veranderd. Het oordeel over de voorraadpositie is wel licht verslechterd. In deze branche is het beeld in 2006 verbeterd, maar dit is wel gepaard gegaan met veel schommelingen.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers iets optimistischer in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in juli een daling van de productie ten opzichte van juni. Ze verwachten voor augustus tot en met oktober geen veranderingen in de productie. In de conjunctuurtest van juli waren ze optimistischer hier over. Wel verwachten ze hogere afzetprijzen de komende periode. De verwachtingen over de personeelssterkte zijn iets minder negatief dan in juli en de branche is nu iets optimistischer gestemd over de werkgelegenheid dan de verwerkende industrie als geheel.

Verwachting3 voor augustus tot en met oktober 2006

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht