Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juni 2006 vrijwel even veel omgezet als in juni 2005. Na verrekening van de hogere afzetprijzen en het werkdageffect bleek dat het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) groter was. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was groter. Tot slot lag de waarde van de orderontvangsten opnieuw hoger dan in juni 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2006 t.o.v. juni 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet vrijwel gelijk in juni

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie lag in juni 2006 vrijwel op hetzelfde niveau als in juni het jaar daarvoor. De binnenlandse omzet was bijna 1 procent hoger, terwijl op de exportmarkten bijna 0,5 procent minder werd omgezet.

De maand juni telde in 2006 één werkdag minder, waardoor de omzet negatief werd beïnvloed. De iets hogere afzetprijzen hadden juist een positief effect op de waarde van de omzet. Beide effecten resulteerden uiteindelijk in een omzetvolume per werkdag dat ruim 4 procent groter was dan dat in juni 2005. Het omzetvolume op de buitenlandse markt was ruim 3 procent groter en op de binnenlandse markt ruim 5 procent groter.

Het tweede kwartaal van 2006 werd afgesloten met een omzet die ruim 2 procent hoger lag dan in hetzelfde kwartaal van 2005. Na verrekening van prijs- en werkdageffecten resulteerde een omzetvolume dat 3 procent groter was. Dit grotere omzetvolume was vooral te danken aan de kledingindustrie. Voor de textielindustrie lag het omzetvolume op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2005, terwijl de lederindustrie zelfs minder producten verkocht.

Nog steeds meer orders

De waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in juni 11 procent hoger dan in dezelfde maand in 2005. Het is al voor de achtste maand op rij dat de ontvangen orders een hogere waarde hebben dan in de vergelijkbare maand van het jaar daarvoor.

Binnen de branche was de textielindustrie de bedrijfstak die de waarde van de ontvangen orders het meest zag toenemen. Voor de lederindustrie nam deze waarde juist af.

Het tweede kwartaal van 2006 laat vrijwel hetzelfde beeld zien als dat van de maand juni. Na jaren van afnemende orderontvangsten ziet het er daarmee eindelijk beter uit voor deze branche.

Weer iets hogere prijzen

De afzetprijzen van deze branche waren in juni bijna 1 procent hoger dan in juni 2005. De buitenlandse afzetprijzen lagen zelfs nog iets verder boven het niveau van juni vorig jaar. Binnenlandse klanten bleven vrijwel dezelfde prijzen betalen voor de producten uit deze branche.

De hogere afzetprijzen zijn mede het gevolg van de hogere kosten van grond- en hulpstoffen. Deze zogenoemde verbruiksprijzen lagen in juni 2006 ruim 2,5 procent hoger.

De lederindustrie is de enige bedrijfstak binnen de branche die genoegen moet nemen met lagere afzetprijzen bij hogere verbruiksprijzen.

De prijsontwikkelingen lopen het laatste halfjaar nauwelijks uiteen. Voor het tweede kwartaal van 2006 komt het beeld dan ook vrijwel overeen met dat van juni 2006.

Productie opnieuw hoger

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in juni 1,5 procent groter dan in juni 2005. Ook voor het tweede kwartaal van 2006 was dit volume 1,5 procent groter dan in dezelfde periode in 2005. Omdat ook het eerste kwartaal een hogere productie kende, ziet het jaar 2006 er voorlopig goed uit voor deze branche.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 3 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Over het hele jaar 2005 was dit volume nog bijna 4,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (juni 2003–juni 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2003–juni 2006)