Realisaties: papier- en grafische industrie

In juni van 2006 lag de omzet van de papier- en grafische industrie iets onder het niveau van juni in 2005. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) was groter. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was eveneens groter dan dat van juni een jaar eerder. Ook de waarde van de in juni 2006 ontvangen orders was hoger. De afzetprijzen en de verbruiksprijzen waren hoger dan in juni 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2005 t.o.v. juni 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Iets lagere omzet

De omzet van de papier- en grafische industrie lag in juni 1 procent onder het niveau van juni 2005. In de papierindustrie was de omzet ruim 3,5 procent lager, terwijl in de grafische industrie de omzet juist licht toenam. De omzet in de papierindustrie werd in juni beïnvloed door licht hogere afzetprijs en een werkdag minder. Het omzetvolume bleef hierdoor nagenoeg gelijk aan dat van juni 2005. In de grafische industrie was de omzet in juni licht toegenomen. Het aantal verkochte eenheden product was ruim 4,5 procent groter dan dat van dezelfde maand een jaar eerder.

Vooral door mindere verkoopresultaten op de binnenlandse markt was in het tweede kwartaal van 2006 de omzet van de papierindustrie 1 procent lager dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005.
In de grafische industrie was de omzet in het tweede kwartaal nagenoeg gelijk. Vooral op de buitenlandse markt werden forse verliezen geleden, maar deze werden gecompenseerd doordat op de voor de grafische industrie zo belangrijke binnenlandse markt de omzet in het tweede kwartaal juist hoger was.

Meer orders in juni

De waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie was in juni van dit jaar ruim 4 procent hoger dan in juni van 2005. In de maanden daaraan voorafgaand waren de orderontvangsten ook al toegenomen. Hierdoor kon het tweede kwartaal worden afgesloten met een resultaat dat ruim 5 procent hoger was dan het overeenkomstige kwartaal van 2005. Over de grafische industrie zijn geen ordergegevens beschikbaar.

Prijzen in juni hoger

Mede door hogere importprijzen waren de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen (verbruiksprijs) in juni 2006 krap 3 procent hoger dan in juni vorig jaar. De hogere kosten voor grond- en hulpstoffen zijn niet geheel doorberekend in de afzetprijs. Deze lag in juni ruim 0,5 procent hoger dan in juni 2005.
In het tweede kwartaal van 2006 waren verbruiks- en afzetprijs in dezelfde orde van grootte toegenomen als in juni.

Productie groter in juni

Nadatin de papier- en grafische industrie zeven maanden op rij het productievolume kleiner bleek dan in dezelfde maand een jaar eerder was in juni 2006 weer sprake van een 1 procent grotere productie. Het tweede kwartaal van dit jaar werd afgesloten met een productievolume dat bijna 1,5 procent kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2005. In heel 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 0,5 procent groter dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (juni 2003– juni 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2003– juni 2006)