Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In juni 2006 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie minder omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Maar juni 2006 telde een werkdag minder. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) kwam daardoor op hetzelfde niveau uit. Dit gold echter niet voor de productie, want het volume van de gemiddelde dagproductie was juist kleiner. Al twee jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. In juni is de verbruiksprijs niet verder gestegen. Ook de afzetprijzen bleven stabiel.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juni 2006 t.o.v. juni 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Minder omzet in juni

Ten opzichte van dezelfde maand in 2005 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in juni, ruim 2 procent minder omzet geboekt. Na verrekening van het werkdageffect blijkt dat het omzetvolume in juni gelijk is gebleven. Het tweede kwartaal werd afgesloten met een kleine toename van het omzetvolume (ruim 0,5 procent).

Wel waren er verschillen in de onderliggende bedrijfstakken. In het tweede kwartaal van 2006 vergrootten de houtindustrie en de bouwmaterialenindustrie beiden hun omzetvolume met respectievelijk ruim 3,5 en 5 procent. De Nederlandse houtindustrie vergrootte haar afzet uitsluitend op de binnenlandse markt terwijl de bouwmaterialenindustrie juist succesvol was op de buitenlandse markt. Daar liep de stijging van hun omzetvolume op tot ruim 9 procent. De overige industrie, die hoofdzakelijke meubels produceert, had daarentegen te maken met een vermindering van het omzetvolume met ruim 9 procent.

Verbruiksprijs niet verder gestegen

Al ruim twee jaar lang liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. In juni zijn de kosten voor gebruikte grond en hulpstoffen (de verbruiksprijs)  niet verder gestegen. De verbruiksprijs lag toen ruim 6 procent hoger dan in juni 2005. Dat was net iets lager dan in mei. De afzetprijs lag in juni dit jaar ruim 2 procent hoger dan in juni 2005. In mei was dat beeld vrijwel hetzelfde.

Minder productie

In juni 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 2,5 procent minder dan in juni 2005. Voor een deel kwam dit doordat de productie in juni een jaar daarvoor, op een vrij hoog niveau uitkwam. Op kwartaalbasis was ook sprake van een productievermindering van krap 1,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal dat dit volume groter was dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd afgesloten met een volumestijging van de bruto toegevoegde waarde van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (juni 2003 – juni 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2003 – juni 2006)