Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Juni 2006 was een goede maand voor de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie. Er is meer omzet geboekt dan in dezelfde maand van 2005. De hogere omzet was voor ruim driekwart het gevolg van hogere afzetprijzen. Naast de omzet nam ook de waarde van de orderontvangsten toe. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) en de gemiddelde dagproductie (productievolume) waren in juni groter dan in juni vorig jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2006 t.o.v. juni 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Weer groei van omzet door hogere afzetprijzen

In juni 2006 was de omzet 16 procent hoger dan in dezelfde maand van 2005. Hogere afzetprijzen speelden hierbij een voorname rol en hebben de omzet positief beïnvloed. Daarnaast telde juni 2006 één werkdag minder dan dezelfde maand van het vorige jaar. Na verrekening van prijs- en werkdageffecten is het omzetvolume bijna 8 procent groter. In eigen land was de groei van het aantal verkochte producten even groot als die op de exportmarkten.

In het tweede kwartaal van 2006 kwam de omzetstijging uit op 17 procent. Maar de hogere afzetprijzen zorgden voor een kleiner omzetvolume. In het binnenland werden ruim 5 procent meer goederen afgezet en buiten onze landsgrenzen was het volume ruim 2 procent groter. Van de onderliggende bedrijfstakken deden  de ondernemers in de chemische industrie de beste zaken. Daar was het omzetvolume zo’n 11 procent groter.

Orderontvangst ook hoger in juni

In juni 2006 was de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie 14 procent hoger dan een jaar eerder.

Over het tweede kwartaal van dit jaar was de waarde van de orderontvangsten gemiddeld 16 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2005. Al vanaf het eerste kwartaal van 2004 is de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie hoger dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder.

Hogere prijzen

Onder invloed van de olieprijsstijgingen liggen de import- en de verbruiksprijzen al sinds april 2004 boven het niveau van dezelfde maand van het jaar ervoor. Ook in juni 2006 was de totale verbruiksprijs weer hoger dan in juni 2005 en wel 20 procent. De stijging van de afzetprijzen was met 13 procent veel minder sterk.

De ontwikkelingen van import-, verbruiks- en afzetprijzen lagen in het tweede kwartaal van 2006 in dezelfde orde van grootte als in juni.

Productievolume in juni groter

In juni 2006 was het productievolume van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie ruim 4 procent groter dan in juni 2005. Vooral de chemische industrie droeg daaraan fors bij want zij produceerde in juni ruim 7 procent meer eenheden product.

Over het hele tweede kwartaal bekeken was de productie van de totale branche ruim 2,5 procent groter. Het is al het vierde kwartaal op rij dat in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie het productievolume groter is dan het vergelijkbare kwartaal het jaar daarvoor.

Bruto toegevoegde waarde groter in het eerste kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het eerste kwartaal van 2006 bijna 5 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2005. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004.

Omzet, productie en prijzen (juni 2003–juni 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2003–juni 2006)