Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2006 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie onveranderd is ten opzichte van juni. Er zijn meer orders ontvangen, maar de oordelen zijn nauwelijks veranderd. Voor het derde kwartaal verwachten de ondernemers een toename van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch.

Meer orderontvangsten en positieve oordelen

De ondernemers ontvingen van mei op juni meer orders door een toename van zowel de binnenlandse als de buitenlandse orderontvangsten. Het oordeel over deze orderontvangsten was positief, maar men was wel minder tevreden dan in juni. De tevredenheid over de orderpositie is wel licht verbeterd, terwijl het oordeel over de voorraden nagenoeg gelijk bleef. Het beeld is in 2006 van licht negatief naar licht positief veranderd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Weinig veranderingen verwacht

In juni hebben de ondernemers naar eigen zeggen een hogere productie dan in mei gedraaid. Voor de periode juli tot en met september verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met nagenoeg gelijkblijvende afzetprijzen. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is gelijk gebleven aan die van juni, de pessimisten blijven in de meerderheid. Deze branche is in de verwachtingen wat negatiever dan de gehele industrie.

Verwachting3 voor juli tot en met september 2006

Verwachting 3 voor juli tot en met september 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Licht verbeterde concurrentiepositie, toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt licht is verbeterd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op 82,1.