Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van juli 2006 laat een gelijkblijvend beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangst bleef ongeveer gelijk aan juni, evenals het oordeel over de orderontvangsten en orderportefeuille. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is echter zeer negatief in juli. Binnen de branche zijn de verschillen zeer groot. De drukkerijen zijn in juli over de gehele linie negatiever gestemd dan in juni, terwijl de papierindustrie in juli positiever is dan in juni.

Orderontvangsten en oordelen onveranderd

Van mei op juni 2006 bleef de orderontvangst nagenoeg gelijk. Drukkerijen zagen de orders verder dalen, ondernemers in de papierindustrie meldden een flinke stijging. De ondernemers waren iets minder negatief over de orderontvangsten, wat voornamelijk is te danken aan de ondernemers in de papierindustrie. De index van de orderpositie bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op 93,1 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en de voorraadpositie bleef gelijk.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers pessimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juni een lagere productie dan in mei. Voor de maanden juli tot en met september verwachten de ondernemers in deze branche een lichte stijging van de productie. Ondernemers in de papierindustrie verwachten een flinke toename van de productie, de drukkerijen verwachten een gelijkblijvende productie. De papierindustrie voorziet hogere prijzen, de drukkerijen gaan voor de komende maanden uit van lagere afzetprijzen. De verwachtingen over de personeelssterkte zijn in juli verder verslechterd. Van de ondernemers verwacht 30 procent een afname van het aantal werknemers in de komende maanden. De verwachtingen betreffende de verkoopprijzen en personeelssterkte zijn, in vergelijking met de gehele industrie, in deze branche opmerkelijk negatief.

Verwachting3 voor juli tot en met september 2006

Verwachting 3 voor juli tot en met september 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt is verbeterd. De ondernemers verwachten een lichte toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal gestegen van 86,1 naar 86,6. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal licht verbeterd.