Vakanties van Nederlanders 2005

In 2005 gingen 12,4 miljoen Nederlanders op vakantie. Ze waren goed voor 34,4 miljoen vakanties. De laatste jaren verminderde het aantal vakanties in eigen land flink en nam het aantal buitenlandse vakanties toe. Met name het aantal kampeervakanties liep terug.  Dit zijn enkele conclusies uit de vandaag verschenen publicatie Vakanties van Nederlanders 2005 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Flinke daling vakanties in eigen land

Het aantal vakanties in eigen land verminderde in de periode 2002-2005 met 1,4 miljoen tot 17,3 miljoen vakanties. Dit is een vermindering van 7,5 procent. Nederlanders gaan vooral minder op vakantie naar de Hollands-Utrechtse meren, het Deltagebied (voornamelijk Zeeland) en de Noordzeebadplaatsen. Ondanks de dalende trend in het aantal binnenlandse vakanties gedurende de periode 2002-2005, steeg het aantal vakanties in de Achterhoek en op de Groningse, Friese en Drentse zandgronden. De Noordzeebadplaatsen en de Veluwe zijn nog steeds de belangrijkste binnenlandse toeristengebieden.

Minder in tent, vaker naar hotel

Bij steeds minder binnenlandse vakanties speelt de tent een rol. In 2005 gingen ongeveer 940 duizend Nederlanders met de tent op vakantie. In 2002 trokken nog 1,1 miljoen vakantiegangers er met de tent op uit. Daarentegen hebben hotels, bed & breakfast en de camper iets gewonnen aan populariteit.

Het aantal buitenlandse hotelvakanties van Nederlanders is in de periode 2002-2005 toegenomen met 22,4 procent, tot ruim 6,6 miljoen. Daarentegen daalde het aantal buitenlandse tentvakanties met ongeveer eenderde tot 969 duizend.   

Frankrijk en Duitsland

Jarenlang was Frankrijk op afstand de meest populaire vakantiebestemming bij de Nederlanders. In 2005 is Frankrijk weliswaar nog steeds vakantieland nummer 1 (2,7 miljoen vakanties), maar wordt het met 2,6 miljoen vakanties op de voet gevolgd door Duitsland. In 2002 telde Frankrijk nog 3,3 miljoen Nederlandse vakanties en in Duitsland waren er dat 2,5 miljoen.

Verder gaan de vakanties van Nederlanders de laatste jaren steeds minder vaak naar België en Groot-Brittannië. Daarentegen gaan steeds meer Nederlanders op vakantie naar Turkije, Tsjechië en Egypte.

Auto of vliegtuig

Voor een binnenlandse vakantie pakt ongeveer 90 procent de auto. Gaan Nederlanders naar het buitenland op vakantie dan wordt de auto steeds minder vaak gebruikt, 55 procent in 2005 tegen 60 procent in 2002. Steeds meer wordt voor het vliegtuig gekozen. In 2005 ging al bijna eenderde met het vliegtuig naar een buitenlandse vakantiebestemming. Dit was in 2002 nog een kwart.

Onderwerpen die verder aan bod komen in de publicatie Vakanties van Nederlanders zijn:

  • Vakantiespreiding
  • Vakantieparticipatie
  • Vakantieduur
  • Vakantie-uitgaven
  • Aantal vakanties