Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

In mei 2006 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie meer omzet geboekt dan in mei 2005. Hogere afzetprijzen en extra werkdagen zorgden voor een volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) dat gelijk was aan dat in mei vorig jaar. Toch lijkt het langzaam de goede kant uit te gaan met deze branche, want de waarde van de orderontvangsten lag hoger en het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was groter. In het eerste kwartaal van 2006 was ook het volume van de bruto toegevoegde waarde groter.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2006 t.o.v. mei 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in mei

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in mei 11 procent meer omzet geboekt dan in mei 2005. De buitenlandse omzet lag ruim 9 procent hoger en binnen onze landsgrenzen werd 13 procent meer omgezet.

De iets hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de waarde van de omzet. Daarnaast telde de maand mei dit jaar twee werkdagen meer dan in 2005. Het omzetvolume per werkdag was daardoor even groot als in mei 2005. Het omzetvolume op de buitenlandse markt was bijna 2 procent kleiner, maar dit werd gecompenseerd door het ruim 2,5 procent grotere omzetvolume op de binnenlandse markt.

De textiel- en de lederindustrie verkochten iets minder producten, maar het omzetvolume van de kledingindustrie was wel groter dan in mei 2005.

Orders blijven binnenkomen

Voor de zevende maand op rij hebben de ontvangen orders van de textiel-, kleding- en lederindustrie een hogere waarde als in de vergelijkbare maand van het jaar daarvoor. In mei 2006 vertegenwoordigden de binnengehaalde orders een waarde die 13 procent hoger lag dan in mei 2005.

Binnen deze branche was de lederindustrie de enige bedrijfstak met een lagere waarde van de orderontvangsten.

Weer iets hogere prijzen

Sinds juli 2004 lagen de verbruiksprijzen van deze branche elke maand hoger dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Ook in mei 2006 was de verbruiksprijs weer hoger dan in mei vorig jaar. Wel is de prijsstijging inmiddels beperkt tot 2,5 procent.

De hogere kosten van grond- en hulpstoffen werden deels doorberekend aan de klanten. De afzetprijzen lagen bijna 1 procent hoger dan in mei 2005. Buitenlandse afnemers kregen de hoogste rekening gepresenteerd: zij betaalden bijna 1,5 procent hogere prijzen. Voor binnenlandse klanten bleef de prijsstijging beperkt tot een half procent.

De lederindustrie is de enige bedrijfstak binnen de branche die genoegen moet nemen met lagere afzetprijzen bij hogere verbruiksprijzen.

Productie trekt aan

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de textiel-, kleding- en lederindustrie was bijna 3,5 procent groter dan in mei 2005. Over de periode januari tot en met mei was dit volume ruim 1,5 procent groter dan in dezelfde periode in 2005. Het eerste halfjaar van 2006 lijkt daarmee een productief halfjaar te worden.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 3 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Over het hele jaar 2005 was dit volume bijna 4,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (mei 2003–mei 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2003–mei 2006)