Realisaties: papier- en grafische industrie

In mei 2006 kwam de omzet van de papier- en grafische industrie hoger uit dan in mei vorig jaar. Iets hogere prijzen en meer werkdagen hadden een positieve invloed op de omzet. Na verrekening van deze effecten kwam het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) uit in de min. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) nam eveneens af. In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan in het eerste kwartaal van 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2005 t.o.v. mei 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzetvolume kleiner in mei

De omzet van de papier- en grafische industrie was in mei ruim 5 procent hoger dan in mei 2005. De hogere omzet heeft grotendeels te maken met het gegeven dat mei dit jaar twee werkdagen meer telde dan in 2005. Ook de afzetprijzen hadden een positieve invloed op de omzet. Na verrekening van deze effecten bleek dat de papier- en grafische industrie ruim 5 procent minder goederen afgezet heeft. Zowel in de papierindustrie als in de grafische industrie was het omzetvolume kleiner.

In de papierindustrie was zowel op de binnenlandse (ruim 3 procent) als op de buitenlandse markt (ruim 8 procent) het omzetresultaat positief. Maar het omzetvolume kwam op beide afzetmarkten uit in de min.

In de grafische industrie waren de ontwikkelingen in eigen land tegenovergesteld aan die in het buitenland. In het binnenland was de omzet bijna 10 procent hoger terwijl op de exportmarkten een verlies werd geleden van 21 procent. Het omzetvolume was in het binnenland ruim 0,5 procent kleiner maar op de buitenlandse afzetmarkt werden zo’n 30 procent minder goederen verkocht. De eerste vijf maanden van 2006 geven hetzelfde beeld weer want het omzetvolume op de buitenlandse markt was 15 procent kleiner.

Ook in mei meer orders

In mei 2006 was in de papierindustrie de waarde van orderontvangsten bijna 7 procent hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Het is al de twaalfde maand op rij dat de waarde van de orderontvangsten is toegenomen. Over de grafische industrie zijn geen ordergegevens beschikbaar.

Verbruiksprijs papierindustrie blijft toenemen

In mei van 2006 betaalden producenten in de papierindustrie ruim 5 procent meer voor grond- en hulpstoffen (verbruiksprijs) dan in de vergelijkbare maand in 2005. Deze hogere kosten werden slechts voor een bescheiden deel doorberekend in de afzetprijs, want deze was in mei dit jaar slechts een klein procent hoger dan in mei vorig jaar. In de grafische industrie lag de verbruiksprijs ruim 1 procent hoger en de afzetprijs een krap procentje hoger.

Iets minder productie

In mei van 2006 was het productievolume in de hele branche bijna 3 procent kleiner dan in de vergelijkbare maand van 2005. In de eerste vier maanden van 2006 waren in de papierindustrie en de grafische industrie de ontwikkelingen tegengesteld aan elkaar. In de papierindustrie werd 2 procent meer geproduceerd, terwijl in de grafische industrie juist een kleiner productievolume werd gemeten van ruim 2 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2005. Over heel 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 0,5 procent groter dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (mei 2003– mei 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde

Omzet, productie en prijzen (mei 2003– mei 2006)