Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in mei 2006, vooral door twee werkdagen meer, beduidend meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar ook het volume van de gemiddelde dagomzet was beduidend groter dan in mei 2005. Het volume van de gemiddelde dagproductie was eveneens groter dan dat van een jaar eerder. Ook de waarde van de in mei 2006 ontvangen orders was flink hoger. De afzetprijzen en de verbruiksprijzen stegen verder en waren hoger dan in mei 2005. In het eerste kwartaal van 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2006 t.o.v. mei 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in mei fors hoger

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in mei 19 procent meer omgezet dan in mei 2005. Dit groeicijfer is sterk beïnvloed door twee werkdagen meer in mei 2006. Na verrekening van dit werkdageffect en de hogere afzetprijzen blijkt dat het omzetvolume per werkdag ruim 5 procent groter was dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen aan het buitenland waren bijna 21 procent hoger en het bijbehorende omzetvolume per werkdag was ruim 7 procent groter. Op de Nederlandse markt werd bijna 16 procent meer omzet geboekt, terwijl het omzetvolume per werkdag met bijna 2 procent steeg.

Flink meer orderontvangst

De waarde van de ontvangen orders was in mei 23 procent hoger dan in mei 2005. Al sinds november 2005 werd bijna elke maand een plus met dubbele cijfers genoteerd voor orderontvangst. Alleen februari 2006 vormde hierop een uitzondering.

Prijzen hoger

In mei 2006 lag het niveau van de verbruiksprijs ruim 5 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In april was de verbruiksprijs ook al 5 procent hoger. Deze prijsstijging ligt net boven de plus van 4 procent in de eerste drie maanden van 2006. De prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen was in mei 2006 bijna 6 procent hoger, terwijl die voorheen iets minder sterk toenam dan de totale verbruiksprijs. De afzetprijs was ruim 2,5 procent hoger dan in mei 2005. Klanten uit Nederland betaalden ruim 3 procent meer voor de producten van deze branche. Buitenlandse afnemers moesten 2,5 procent meer betalen.

Opleving productie

In mei 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 3 procent groter dan dat van mei het jaar ervoor. Deze opleving komt na het dipje van april, dat volgde op de opleving in maart 2006. Toen zat voor het eerst na bijna een jaar de productie weer eens duidelijk in de plus.

Lichte groei van volume bruto toegevoegde waarde

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche was in het eerste kwartaal van 2006 krap 0,5 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2005. De twee voorgaande kwartalen kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde nog uit in de min. Over heel 2005 bezien, was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1,5 procent kleiner.

Omzet, productie en prijzen (mei 2003–mei 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2003–mei 2006)