Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Vooral door twee werkdagen meer heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in mei 2006 meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Het volume van de gemiddelde dagomzet was echter vrijwel gelijk aan dat van mei 2005. Dit gold echter niet voor de productie, want het volume van de gemiddelde dagproductie was juist weer hoger. Ook het niveau van de verbruiksprijs lag weer boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. Bij de afzetprijzen zagen we een vergelijkbaar beeld. In het eerste kwartaal van 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(mei 2006 t.o.v. mei 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in mei

Ten opzichte van mei 2005 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bijna 13 procent meer omzet weten te boeken. Mei telde in 2006 echter twee werkdagen meer dan in mei het jaar ervoor, wat een stuwend effect op de omzet had. Na verrekening van dit werkdageffect en de hogere afzetprijzen resulteert het volume van de gemiddelde dagomzet. Dat bleek nagenoeg gelijk te zijn aan dat van mei 2005. Het volume van de gemiddelde dagomzet op de binnenlandse markt was eveneens vrijwel gelijk, maar op de buitenlandse markt was het omzetvolume krap 1 procent groter.

Verbruiks- en afzetprijs blijft hoger

Sinds januari 2006 lag de verbruiksprijs elke maand ruim 6 procent hoger dan een jaar eerder. Een trend die in mei werd voorgezet. De totale verbruiksprijs was zelfs bijna 7 procent hoger dan in mei 2005. De importprijs lag bijna 6 procent boven het prijspeil van een jaar eerder. De toename van de verkoopprijs schommelde sinds januari 2006 tussen de 2 en 2,5 procent. Ook ten opzichte van mei 2005 lag hij weer 2,5 procent hoger. De omvang van de prijsstijging was vrijwel hetzelfde voor afnemers uit eigen land als voor afnemers uit het buitenland.

Productie hoger

In mei 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 3 procent hoger dan in mei 2005. Een maand eerder was de productie juist lager. Hiermee vertoonde het volume van de gemiddelde dagproductie in de eerste vijf maanden van 2006 een nogal wisselend beeld van plus en min. Per saldo was de productie in de periode januari t/m mei nagenoeg gelijk aan die van januari t/m mei 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche was 2,5 procent groter in het eerste kwartaal van 2006 dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal dat het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd afgesloten met een groter volume van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (mei 2003 – mei 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2003 – mei 2006)