Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in april 2006 minder omgezet dan in april 2005. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) was groter. Ook de waarde van de orderontvangsten lag hoger. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) bleef steken op het niveau van april 2005.
In het eerste kwartaal van 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2006 t.o.v. april 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Minder omzet in april

In april 2006 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 3,5 procent minder omgezet dan in april 2005. Op de binnenlandse markt werd vrijwel evenveel omzet behaald als in april vorig jaar. Het omzetverlies in de branche was dan ook het gevolg van de bijna 6 procent lagere buitenlandse omzet.

De afzetprijzen lagen echter hoger en er is sprake van een werkdageffect. Na verrekening van dit prijs- en werkdageffect blijkt dat het omzetvolume per werkdag bijna 6 procent groter was dan in april 2005. Voor de binnenlandse markt was dit volume zelfs 10 procent groter en voor de exportmarkten was het bijna 2,5 procent groter.

In de textiel- en kledingindustrie bleef het omzetvolume groter, terwijl dat in de lederindustrie kleiner was dan dat in april 2005.

Hogere waarde orderontvangsten

De waarde van de ontvangen orders van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in april 5,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2005. Wat de orderontvangsten betreft lijkt 2006 een goed jaar te zijn. Over de eerste vier maanden bedroeg de index van de orderontvangsten 86,0 en over dezelfde periode in 2005 was die index 81,4.

In alle bedrijfstakken binnen deze branche kon in april een hogere waarde van de binnengehaalde orders worden genoteerd.

Weer hogere prijzen

De afzetprijzen voor de textiel-, kleding- en lederindustrie lagen in april 1 procent hoger dan in april 2005. Voor binnenlandse afnemers waren de prijzen een bescheiden half procentje hoger. Buitenlandse klanten betaalden ruim 1,5 procent hogere prijzen.

De hogere afzetprijzen werden vooral veroorzaakt door de hogere kosten van grond- en hulpstoffen. Deze verbruiksprijzen lagen in april 2,5 procent hoger dan in april een jaar eerder.

De verschillende bedrijfstakken binnen de branche laten een vergelijkbaar beeld zien. Alleen in de lederindustrie lagen de afzetprijzen onder het niveau van april 2005.

Productie blijft vrijwel gelijk

In de textiel-, kleding- en lederindustrie was het volume van de gemiddelde dagproductie vrijwel gelijk aan dat in april 2005. Over de periode januari tot en met april was dit volume nog ruim 1 procent groter dan in dezelfde periode in 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 3 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. In heel 2005 was dit volume bijna 4,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (april 2003–april 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2003–april 2006)