Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in april 2006 nauwelijks meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar april telde in 2006 dan ook twee werkdagen minder. Het volume van de gemiddelde dagomzet was dus beduidend groter dan in april 2005. Maar het volume van de gemiddelde dagproductie was juist kleiner dan dat van een jaar eerder. Daarentegen was de waarde van de in april 2006 ontvangen orders flink hoger. De afzetprijzen en de verbruiksprijzen stegen verder en waren weer hoger dan in april 2005.
In het eerste kwartaal van 2006 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2006 t.o.v. april 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in april nagenoeg gelijk

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in april 2006 vrijwel evenveel omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Wel telt april in 2006 twee werkdagen minder dan april een jaar eerder. Na verrekening van dit werkdageffect en de hogere afzetprijzen blijkt dat het omzetvolume per werkdag ruim 8 procent groter was dan april het jaar ervoor. De buitenlandse omzet was bijna 3,5 procent hoger en het omzetvolume per werkdag was zelfs bijna 12 procent groter. Op de Nederlandse markt nam de omzet zelf af met 3,5 procent, maar steeg het omzetvolume per werkdag juist in dezelfde orde van grootte.

Fors hogere orderontvangst

De waarde van de ontvangen orders was in april 18 procent hoger dan in april 2005. Sinds november 2005 werd bijna elke maand een plus met dubbele cijfers genoteerd. Alleen februari 2006 vormde hierop een uitzondering.

Prijzen hoger

In april 2006 lag het niveau van de verbruiksprijs 5 procent hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In de acht  hieraan voorafgaande maanden schommelde de verbruiksprijs rond een plus van 3 à 4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ook de prijzen van geïmporteerde grond- en hulpstoffen was 5 procent hoger, terwijl die voorheen iets minder sterk toenam dan de totale verbruiksprijs. De afzetprijs was 2,5 procent hoger dan in april 2005. Afnemers uit Nederland betaalden 3 procent meer voor de producten van deze branche. Buitenlandse klanten moesten bijna 2,5 procent meer betalen.

Korte opleving productie voorbij

In april 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 0,5 procent kleiner dan dat van april het jaar ervoor. Hiermee is de opleving in maart 2006 weer voorbij. Toen zat voor het eerst sinds bijna een jaar de productie weer eens duidelijk in de plus.

Lichte groei van volume bruto toegevoegde waarde

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche was in het eerste kwartaal van 2006 krap 0,5 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2005. De twee voorgaande kwartalen kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde nog uit in de min. Over heel 2005 bezien, was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1,5 procent kleiner.

Omzet, productie en prijzen (april 2003–april 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2003–april 2006)