Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van juni 2006 laat een licht negatiever beeld zien in de papier- en grafische industrie dan in mei. De orderontvangst bleef ongeveer gelijk aan mei en het oordeel over de orderportefeuille is licht afgenomen. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een gelijkblijvende productie. Binnen de branche zijn de drukkerijen over de gehele linie wat negatiever dan de papierindustrie.

Ontwikkeling orderontvangst gelijk, iets meer pessimisme

Van april op mei 2006 bleef de orderontvangst gelijk. Drukkerijen zagen de orders dalen, ondernemers in de papierindustrie meldden een stijging. De ondernemers waren iets minder negatief over de orderontvangsten. De index van de orderpositie bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op 93,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is licht verslechterd. Het oordeel over de voorraadpositie verbeterde licht.

Nagenoeg gelijkblijvende productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in mei een lagere productie dan in april. Voor de maanden juni tot en met augustus verwachten de ondernemers in deze branche een gelijkblijvende productie. Ondernemers in de papierindustrie verwachten een toename van de productie. De drukkerijen verwachten echter een afname van de productie. De papierindustrie voorziet hogere prijzen, de drukkerijen gaan voor de komende maanden uit van lagere afzetprijzen.

Bijna een op de zeven verwacht afname personeel

Ruim 15 procent van de ondernemers verwacht een afname van de personeelssterkte in de komende maanden. Bijna acht op de tien verwacht geen verandering in de personeelssterkte.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor juni tot en met augustus 2006