Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van juni 2006 laat een verbeterd beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De ondernemers ontvingen flink meer orders en het oordeel over de orderontvangsten en orderpositie is verbeterd. Voor de komende maanden verwachten ze een sterke toename van de productie.

Meer orderontvangsten, stemming positiever

De ondernemers ontvingen van april op mei per saldo fors meer orders, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. De ondernemers zijn minder negatief over de orderontvangsten en over de orderpositie. De index van de orderpositie bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op 98,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraden is licht verbeterd.

Toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is in mei de productie flink toegenomen ten opzichte van april. De ondernemers verwachten voor juni tot en met augustus een forse toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen.

Daling personeelssterkte voorzien

Van de ondernemers in de hout-, meubel- en bouwmaterialenindustrie voorziet 73 procent in de nabije toekomst een gelijkblijvend personeelsbestand. Een daling van het aantal werknemers wordt door 17 procent van de ondernemers verwacht, terwijl 10 procent een stijging verwacht.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor juni tot en met augustus 2006