Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In april 2006 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie minder omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Maar april 2006 telde ook twee werkdagen minder. Het volume van de gemiddelde dagomzet was zelfs hoger dan in april 2005. Dit gold echter niet voor de productie, want het volume van de gemiddelde dagproductie was juist weer lager. Al twee jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Bij de afzetprijzen is dit pas sinds begin 2005 het geval.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(april 2006 t.o.v. april 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Minder omzet in april

Ten opzichte van april 2005 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie 5 procent minder omzet geboekt. Maar april telde in 2006 twee werkdagen minder dan het jaar ervoor. Dat had een drukkend effect op de omzet. De hogere afzetprijzen hadden juist een positief effect. Na verrekening van deze effecten resulteert een groei van het volume van de gemiddelde dagomzet van 2,5 procent. Op de binnenlandse markt werden dezelfde percentages genoteerd, maar de ontwikkeling van buitenlandse verkopen was iets beter. Zo noteerde de buitenlandse omzet een min van ruim 3,5 procent in euro’s, maar een plus van ruim 4 procent in volume.

Verbruiks- en afzetprijs blijft hoger

Al twee jaar lang liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. Een trend die in april werd voorgezet. De totale verbruiksprijs was ruim 6 procent hoger dan in april 2005. De importprijs lag bijna 6 procent boven het prijspeil van een jaar eerder. De stijging van de verkoopprijs was minder sterk. Ten opzichte van april 2005 lag hij bijna 2,5 procent hoger. De omvang van de prijsstijging was vrijwel hetzelfde voor afnemers uit eigen land als voor afnemers uit het buitenland.

Productie lager

In april 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie 3,5 procent lager dan in april 2005. Een maand eerder was de productie juist in dezelfde orde van grootte hoger. Door dit positieve resultaat in maart 2006 kwam het volume van de gemiddelde dagproductie in het eerste kwartaal van 2006 op nagenoeg hetzelfde niveau als in de eerste drie maanden van 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het vierde kwartaal van 2005 was in deze branche bijna 1 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Ook het eerste kwartaal van 2005 zat in de min. Daarentegen zaten het tweede en het derde kwartaal in de plus. Per saldo bleef het volume van de bruto toegevoegde waarde over 2005 nagenoeg gelijk aan dat van 2004. In 2004 was er nog een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (april 2003 – april 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2003 – april 2006)