Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie weinig veranderd is. Er werden evenveel orders ontvangen en het oordeel over de orderpositie veranderde vrijwel niet. Wel was er een forse verslechtering van het oordeel over de orderontvangsten. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Evenveel orders

Van maart op april werden er evenveel orders ontvangen, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. De ondernemers waren fors negatiever over de orderontvangsten. De index van de orderpositie bleef vrijwel ongewijzigd en kwam uit op 103,3 (juli 2000=100), de hoogste stand in de afgelopen tien jaar. De oordelen van de ondernemers over de order- en voorraadpositie veranderden nauwelijks.

Toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor mei tot en met juli een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Opnieuw geen daling aantal werknemers voorzien

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor mei tot en met juli per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is al de vijfde maand op rij dat een stabilisatie van de werkgelegenheid voorzien wordt. De ondernemers verwachtten jarenlang een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor mei tot en met juli 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor mei tot en met juli 2006