Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in maart 2006 iets meer omzet geboekt dan in dezelfde maand in 2005. Na verrekening van de hogere afzetprijzen en de extra werkdag bleek het volume van de gemiddelde dagomzet kleiner. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was kleiner. De waarde van de orderontvangsten lag iets hoger. Het kwartaalbeeld voor deze branche ziet er zelfs nog iets gunstiger uit.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2006 t.o.v. maart 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in maart

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in maart 2 procent meer omzet geboekt dan in maart 2005. Dat is vooral te danken aan de ruim 3 procent hogere buitenlandse omzet. Binnen onze landsgrenzen werd vrijwel even veel omgezet als in maart vorig jaar. Maart telde dit jaar wel één werkdag meer dan in 2005 en bovendien lagen de afzetprijzen hoger. Na verrekening van dit prijs- en werkdageffect kwam het omzetvolume 3,5 procent kleiner uit.
Voor het eerste kwartaal van 2006 bleef het omzetvolume vrijwel gelijk aan dat in het eerste kwartaal van 2005. Dat kwam doordat in de maanden januari en februari van 2006 wel meer producten waren verkocht dan in diezelfde maanden van 2005.

In de textiel- en lederindustrie bleef het omzetvolume kleiner dan dat van het eerste kwartaal van 2005, maar in de kledingindustrie werden meer producten verkocht.

Waarde orderontvangsten iets hoger

De waarde van de orderontvangsten in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in maart ruim 0,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2005. Doordat de waarde van de ontvangen orders in januari duidelijk hoger lag dan in diezelfde maand een jaar eerder, kon voor het eerste kwartaal van 2006 toch een plus van bijna 3,5 procent worden genoteerd.

De lederindustrie is de enige bedrijfstak binnen de branche waar de binnengehaalde orders in het eerste kwartaal 2006 een lagere waarde vertegenwoordigden dan in het eerste kwartaal van 2005.

Weer hogere prijzen

Sinds mei 2005 lagen de verbruiksprijzen voor deze branche elke maand ongeveer 3,5 procent hoger dan in dezelfde maand van het jaar daarvoor. Ook in maart 2006 lagen de verbruiksprijzen weer boven het prijsniveau van maart 2005, en wel bijna 3 procent.

De hogere kosten van grond- en hulpstoffen worden door de ondernemers slechts gedeeltelijk aan de klanten doorberekend.  De afzetprijzen lagen in maart ruim 1 procent hoger. De buitenlandse afzetprijzen kwamen bijna 1,5 procent hoger uit, terwijl aan klanten in eigen land bijna 1 procent hogere prijzen werden berekend.

Voor het eerste kwartaal van 2006 lagen de prijsontwikkelingen in dezelfde orde van grootte. Ook de verschillende bedrijfstakken binnen de branche laten een vergelijkbaar beeld zien.

Productie in de min

Het volume van de gemiddelde dagproductie in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in maart 2006 bijna 2,5 procent kleiner dan in maart 2005. In januari en februari was dit volume nog groter dan in dezelfde maanden van 2005. Daardoor is het productievolume in het eerste kwartaal van 2006 ruim 1 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 1,5 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Het is al het vijfde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner was dan in het overeenkomstige kwartaal van het voorgaande jaar. Over heel 2005 was dit volume ruim 2,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (maart 2003–maart 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (maart 2003–maart 2006)