Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in maart 2006 meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was iets groter dan in maart 2005. En voor het eerst in bijna een jaar was het volume van de gemiddelde dagproductie duidelijk groter dan dat van een jaar eerder. Flink hoger was de waarde van de in maart 2006 ontvangen orders. Ook de afzetprijzen en de verbruiksprijzen waren weer hoger dan in maart 2005.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2006 t.o.v. maart 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in maart

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in maart 2006 bijna 8 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Wel telt maart in 2006 een werkdag meer dan maart een jaar eerder. Na verrekening van dit werkdageffect en de hogere afzetprijzen blijkt dat het omzetvolume per werkdag ruim 1 procent groter was dan maart het jaar ervoor. De omzetgroei was, zowel in euro’s als in volume, op de binnenlandse en op de buitenlandse markt nagenoeg even groot. Met de voorlopige gegevens van maart kunnen ook de eerste kwartaalcijfers gegenereerd worden. Dan zien we dat omzet in het eerste kwartaal 5 procent hoger was dan in het eerste kwartaal van 2005. Maar er waren ook twee werkdagen meer en de afzetprijzen waren hoger. Per saldo was het omzetvolume in het eerste kwartaal van 2006 vrijwel gelijk aan dat van een jaar eerder. In het eerste kwartaal moest de branche het met name hebben van de export. De buitenlandse omzet was bijna 7 procent hoger en het omzetvolume per werkdag was 1,5 procent groter. Op de Nederlandse markt nam de omzet wel toe met 2,5 procent, maar nam het omzetvolume per werkdag juist in dezelfde orde van grootte af.

Fors hogere orderontvangst

De waarde van de orderontvangsten was in maart 21 procent hoger dan in maart 2005. Dat is weer flink wat meer dan in februari. Toen viel de orderontvangst wat tegen ten opzichte van die in de drie daaraan voorafgaande maanden. In die drie maanden werd namelijk een plus met dubbele cijfers genoteerd. In het eerste kwartaal was de waarde van de orderontvangsten 14 procent hoger dan een jaar eerder.

Prijzen hoger

Al een maand of acht schommelt de verbruiksprijs rond een plus van 3 à 4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In maart 2006 lag het niveau van de verbruiksprijs 4 procent boven dat van vorig jaar. De prijzen van geïmporteerde grond- en hulpstoffen zijn gemiddeld iets minder gestegen. De afzetprijs was in maart 2 procent hoger dan in maart 2005. Binnenlandse afnemers moesten bijna 2,5 procent meer betalen voor de producten van deze branche. Aan klanten uit het buitenland werden bijna 2 procent hogere prijzen berekend dan een jaar eerder.

Productie in de plus

Voor het eerst sinds bijna een jaar zit de productie weer eens duidelijk in de plus. In maart 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie 1,5 procent groter dan dat van maart het jaar ervoor. Door dit positieve resultaat in maart kwam het volume van de gemiddelde dagproductie in het eerste kwartaal op bijna hetzelfde niveau als dat van een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde ook in het vierde kwartaal kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche is in het vierde kwartaal van 2005 ruim 3,5 procent lager uitgekomen dan in het vierde kwartaal van 2004. Het is al het derde opeenvolgende kwartaal dat het volume van de bruto toegevoegde waarde uitkwam in de min. Over heel 2005 bezien, was het volume van de bruto toegevoegde waarde 2 procent kleiner. Over het hele jaar 2004 was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog ruim 2,5 procent groter dan in 2003.

Omzet, productie en prijzen (maart 2003–maart 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (maart 2003–maart 2006)