Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In maart 2006 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie fors meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter dan in maart 2005. Eveneens was er een toename van het volume van de gemiddelde dagproductie. Al twee jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Bij de afzetprijzen is dit pas sinds begin 2005 het geval.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(maart 2006 t.o.v. maart 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Flink meer omzet in maart

Ten opzichte van maart 2005 boekte de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie 14 procent meer omzet. Iets meer dan de helft van deze omzetgroei was het gevolg van een werkdag meer en hogere afzetprijzen. Het volume van de gemiddelde dagomzet was bijna 7 procent groter. Op de binnenlandse markt werden dezelfde percentages genoteerd: plus14 procent in euro’s en plus 7 procent in volume. De ontwikkeling van buitenlandse verkopen bleef hier iets bij achter. Ook de cijfers voor het eerste kwartaal waren positief. Zo was de omzet 8 procent hoger en het volume per werkdag bijna 2,5 procent groter met wederom iets positievere ontwikkelingen op de binnen- dan op de buitenlandse markt.

Verbruiks- en afzetprijs blijft hoger

Al twee jaar lang liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. In maart 2006 was de totale verbruiksprijs ruim 6 procent hoger dan in maart 2005. De importprijs lag ruim 5 procent boven het prijspeil van een jaar eerder. De stijging van de verkoopprijs was minder sterk. Ten opzichte van maart 2005 lag hij bijna 2,5 procent hoger. De omvang van de prijsstijging was vrijwel hetzelfde voor afnemers uit eigen land als voor afnemers uit het buitenland.

Meer productie

In maart 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie 3,5 procent groter dan dat van maart 2005. De maanden daaraan voorafgaand was de productie kleiner maar door deze plus in maart kwam het volume van de gemiddelde dagproductie in het eerste kwartaal van 2006 op nagenoeg hetzelfde niveau als in de eerste drie maanden van 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het vierde kwartaal van 2005 was in deze branche bijna 1 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Ook het eerste kwartaal van 2005 zat in de min. Daarentegen zaten het tweede en het derde kwartaal in de plus. Per saldo bleef het volume van de bruto toegevoegde waarde over 2005 nagenoeg gelijk aan dat van 2004. In 2004 was er nog een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (maart 2003 – maart 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (maart 2003 – maart 2006)