Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in maart 2006 meer omzet geboekt dan dezelfde periode van 2005. Al ruim twee jaar neemt de omzet toe. De hogere omzet was voor tweederde het gevolg van hogere afzetprijzen. Naast de hogere omzet namen ook het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume), de gemiddelde dagproductie (productievolume) en de waarde van de orderontvangsten toe.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2006 t.o.v. maart 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Weer groei van omzet door hogere afzetprijzen

In maart 2006 was de omzet 20 procent hoger dan in dezelfde maand van 2005. Hogere afzetprijzen speelden hierbij een voorname rol. Daarnaast telde maart 2006 één werkdag meer dan dezelfde maand van het vorige jaar. Na verrekening van het prijs- en werkdageffect bleek dat het omzetvolume bijna 3 procent groter was. Vooral in eigen land werden goede zaken gedaan want daar was het omzetvolume bijna 5,5 procent groter.

In het eerste kwartaal van 2006 kwam de omzetstijging uit op 18 procent maar het omzetvolume bleef vrijwel gelijk. De volumestijging op de binnenlandse markt van bijna 10 procent werd namelijk teniet gedaan door een volumedaling van 5 procent op de voor deze branche belangrijke exportmarkt. Van de onderliggende bedrijfstakken deed de chemische industrie de beste zaken. Daar groeide het omzetvolume met zo’n 3 procent.

Orderontvangst ook hoger in maart

In maart 2006 was de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie 20 procent hoger dan een jaar eerder. Over de eerste drie maanden van dit jaar was de waarde van de orderontvangsten gemiddeld 14 procent hoger.

Hogere prijzen

Onder invloed van de olieprijsstijgingen liggen de import- en de verbruiksprijzen al sinds april 2004 boven het niveau van het jaar ervoor. Ook in maart 2006 was de totale verbruiksprijs weer hoger dan in maart 2005 en wel 20 procent. Toch is er sprake van een verbetering want in februari was de verbruiksprijs nog 28 procent hoger. De stijging van de afzetprijzen was met 11 procent veel minder sterk. De prijsontwikkelingen lagen in het eerste kwartaal in dezelfde orde van grootte.

Productievolume in maart groter

In maart 2006 was het productievolume van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie ruim 6,5 procent groter dan in maart 2005. Vooral de chemische industrie produceerde fors meer en wel 10 procent. Over het hele eerste kwartaal bekeken was de productie van de totale branche ruim 3 procent groter.

Bruto toegevoegde waarde flink groter in het vierde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is in het vierde kwartaal van 2005 bijna 6,5 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2004. Het jaar 2005 kende geen goede start, want in het eerste kwartaal nam het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 4,5 procent af. In het tweede kwartaal daalde het volume eveneens en wel met bijna 3,5 procent, terwijl in het derde kwartaal het volume van de bruto toegevoegde waarde juist met bijna 3,5 procent groeide. Daarmee kon 2005 worden afgesloten met een lichte groei van bijna 0,5 procent ten opzichte van 2004.

Omzet, productie en prijzen (maart 2003–maart 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (maart 2003–maart 2006)