Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van april 2006 laat een verbeterd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De ondernemers ontvingen meer orders. De stemming over de orderontvangsten en orderpositie verbeterde fors. Voor de komende maanden voorzien de ondernemers een sterke toename van de productie.

Meer orders, meer optimisme

Van februari op maart 2006 ontvingen de ondernemers meer orders, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. Het optimisme over de orderontvangsten en orderpositie is flink toegenomen. Wel liet de index van de orderpositie een verslechtering zien ten opzichte van vorige maand. Ook de voorraadpositie is naar eigen zeggen iets verslechterd.

Concurrentiepositie binnenlandse markt en EU iets verbeterd

De producenten zagen in het eerste kwartaal hun concurrentiepositie in het binnenland en op de Europese markt iets verbeteren. Daarbuiten veranderde hun concurrentiepositie nagenoeg niet. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit nam voor het derde achtereenvolgende kwartaal af en kwam uit op 86,1. Het aandeel ondernemers dat productiebelemmeringen ervaart is de laatste drie kwartalen flink teruggelopen. Nog ongeveer één op de zes ondernemers ondervindt productiebelemmeringen, meestal door te weinig vraag.

Toename productie verwacht

Voor het tweede kwartaal van 2006 verwachten zowel de drukkerijen als de ondernemers in de papierindustrie een toename van de productie. De verwachte toename is groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers verwachten ook een stijging van de buitenlandse afzet. Volgens de drukkerijen gaan de productie- en afzetstijging gepaard met lagere prijzen, volgens de papierindustrie juist met hogere prijzen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht een afname van de personeelssterkte in de komende maanden. Zeven op de tien verwacht geen mutatie van het personeelsbestand.

Verwachting voor april tot en met juni 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor april tot en met juni 2006