Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verbeterd is. Er werden flink meer orders ontvangen. De ondernemers waren iets positiever over de orderontvangsten en orderpositie. Voor de komende maanden verwachten ze een sterke toename van de productie.

Fors meer orders

Van februari op maart werden aanzienlijk meer orders ontvangen, vooral op de buitenlandse markt. Maar ook op de binnenlandse markt namen de orderontvangsten toe. Zowel over de orderontvangsten als de orderpositie waren de ondernemers iets meer tevreden. De index van de orderpositie steeg en kwam uit op 103,1 (juli 2000=100), de hoogste stand in 10 jaar. De voorraadpositie bleef ongewijzigd.

Concurrentiepositie in binnen- en buitenland iets verbeterd

De ondernemers zagen hun concurrentiepositie in het eerste kwartaal iets verbeteren, zowel in eigen land als daarbuiten. De bezettingsgraad nam toe en kwam uit op 81,4 (juli 2000=100), het hoogste percentage in vier jaar. Eén op de vijf ondernemers ondervond productiebelemmeringen, vooral als gevolg van te weinig vraag.

Forse toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor het tweede kwartaal van 2006 een forse toename van de productie. Ook de buitenlandse afzet zal volgens hen flink toenemen. De productie- en afzetstijgingen zullen naar eigen zeggen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Alweer geen daling aantal werknemers voorzien

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor april tot en met juni per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is al de vierde maand op rij dat geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt. De verwachting over het aantal werknemers was jarenlang negatief.

Verwachting voor april tot en met juni 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor april tot en met juni 2006