Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2006 blijkt dat het beeld in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie sterk verbeterd is. De ondernemers ontvingen aanzienlijk meer orders. Dit leidde tot een sterke afname van het pessimisme in de branche. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een forse toename van de productie.

Sterke toename orderontvangsten, minder pessimisme

De ondernemers ontvingen van februari op maart aanzienlijk meer orders, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. De ontevredenheid over de orderontvangsten en orderpositie nam sterk af. De index van de orderpositie bereikte de hoogste stand in vijf jaar en kwam uit op 100,5 (juli 2000=100). De voorraadpositie bleef naar eigen zeggen onveranderd.

Concurrentiepositie binnenlandse markt sterk verbeterd

De ondernemers zagen in het eerste kwartaal hun concurrentiepositie op de binnenlandse markt sterk verbeteren. Op de Europese markt bleef de concurrentiepositie vrijwel gelijk. Nog maar één op de vijf ondernemers kampte in het vierde kwartaal van 2005 met productiebelemmeringen, veelal vanwege onvoldoende vraag. Dit aandeel lag lange tijd rond eenderde. De bezettingsgraad, uitgedrukt in percentage van de productiecapaciteit, veranderde nagenoeg niet.

Forse toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor het tweede kwartaal een forse toename van de productie. De verwachte toename is groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De buitenlandse afzet zal volgens de ondernemers flink toenemen. De productie- en afzetstijgingen gaan naar eigen zeggen gepaard met hogere verkoopprijzen.

Einde aan daling personeelssterkte

De ondernemers in de hout-, meubel- en bouwmaterialenindustrie verwachten in de nabije toekomst per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat in deze branche geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt.

Verwachting voor april tot en met juni 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor april tot en met juni 2006