Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In februari 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie duidelijk meer omzet geboekt. De omzettoename was op de buitenlandse markt bijna drie maal zo groot als op de binnenlandse markt. De afzetprijs lag iets hoger, vooral onder invloed van de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen. Zowel het volume van de gemiddelde dagomzet als het volume van de gemiddelde dagproductie was groter. In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(februari 2006 t.o.v. februari 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet vooral hoger op exportmarkten

In februari 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie 7 procent meer omzet gerealiseerd in vergelijking met dezelfde maand in 2005. Een belangrijk deel van deze omzettoename werd geboekt op de exportmarkten, waar de omzet zelfs bijna 11 procent hoger was. Binnen onze landsgrenzen bleef de omzettoename beperkt tot een krappe 4 procent.

Na verrekening van de hogere afzetprijzen was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 5 procent groter dan dat in februari 2005.

Prijzen alweer hoger

Sinds november 2005 was zowel de verbruiksprijs als de importprijs iedere maand hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Ook in februari 2006 lagen de kosten van grond- en hulpstoffen boven het prijsniveau van februari 2005 en wel ruim 4,5 procent. De importprijzen kwamen zelfs bijna 6 procent hoger uit.

De hogere kosten werden gedeeltelijk doorberekend aan de klanten, zodat zij bijna 2 procent hogere afzetprijzen moesten betalen. Deze stijging komt geheel op het conto van prijsverhogingen die aan buitenlandse afnemers werden doorberekend. Op de buitenlandse markt lagen de prijzen namelijk ruim 3 procent hoger, terwijl ze in eigen land stabiel bleven.

Meer productie

Februari is voor de voedings- en genotmiddelenindustrie van oudsher een maand waarin minder geproduceerd wordt dan in de overige maanden van het jaar. Toch was februari 2006 redelijk productief, want het volume van de gemiddelde dagproductie was ruim 3,5 procent groter dan in februari 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde groter in vierde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2005 bijna 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Ook over het jaar 2005 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde met bijna 1 procent. Daarmee was 2005 een beter jaar voor deze branche dan 2004, want toen was dit volume nagenoeg gelijk aan dat in 2003.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–februari 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–februari 2006)