Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in februari 2006 iets meer omgezet dan in dezelfde maand in 2005. Dit was deels het gevolg van de hogere afzetprijzen. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet en het volume van de gemiddelde dagproductie waren groter. Tot slot was ook de waarde van de orderontvangsten hoger. De lederindustrie is de enige bedrijfstak die niet bijdraagt aan de gunstige ontwikkelingen in deze branche.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2006 t.o.v. februari 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger in februari

In februari heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 2 procent meer omgezet dan in februari 2005. De ontwikkelingen op de binnen- en buitenlandse markt ontlopen elkaar nauwelijks.

Ruim de helft van de omzettoename is het gevolg van hogere afzetprijzen. Het restant van de toename komt doordat er meer producten zijn verkocht. Het volume van de gemiddelde dagomzet was ruim 0,5 procent groter dan in februari 2005. Ook voor dit volume laten binnen- en buitenlandse markt vrijwel hetzelfde beeld zien.

Uit de eerste voorlopige cijfers over februari blijkt dat de toename van het omzetvolume voor rekening komt van de kledingindustrie. In de overige bedrijfstakken in deze branche zijn de volumemutaties verwaarloosbaar klein.

Ook meer orders ontvangen

De waarde van de orderontvangsten in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in februari bijna 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2005. Voor de lederindustrie kwam deze waarde 8,5 procent lager uit. Voor de beide overige bedrijfstakken in de branche nam de waarde van de ontvangen orders wel toe. De kledingindustrie noteerde een plus van bijna 5 procent en voor de textielindustrie kwam de waarde bijna 3,5 procent hoger uit.

Prijzen weer hoger

De afzetprijzen lagen in februari 2006 ruim 1 procent hoger dan in februari van het voorgaande jaar. Aan klanten op de buitenlandse markt werden bijna 1,5 procent hogere prijzen berekend en in eigen land waren de afzetprijzen bijna 1 procent hoger. Deze prijsstijging was voor een groot deel het gevolg van de ruim 3 procent hogere verbruiksprijzen.

In de lederindustrie was de stijging van de afzetprijs met ruim 0,5 procent kleiner dan in de rest van de branche. Ook de toename van de verbruiksprijzen was voor deze bedrijfstak minder groot.

Productie weer hoger

In februari 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 2,5 procent groter dan in februari van het voorgaande jaar. Daarmee lijkt het jaar 2006 goed te zijn begonnen voor deze branche, want over heel 2005 lag de productie bijna 2,5 procent lager.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 1,5 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Het is al het vijfde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner was dan in het overeenkomstige kwartaal van het voorgaande jaar. Over heel 2005 was dit volume ruim 2,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–februari 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–februari 2006)