Realisaties: papier- en grafische industrie

Februari 2006 was een maand met weinig veranderingen voor de papier- en grafische industrie. Zowel de omzet als het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) lagen iets boven het niveau van februari 2005. De productie daalde licht. In het vierde kwartaal van 2005 kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor. Ook over het hele jaar 2005 beschouwd, kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde uit op een kleine min.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2005 t.o.v. februari 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Iets hogere omzet

De omzet van de papier- en grafische industrie lag in februari 2006 ruim 1 procent boven het niveau van februari 2005. Het omzetvolume kende een vergelijkbare ontwikkeling. Daaruit blijkt dat veranderingen in prijzen in deze periode nauwelijks een rol speelden. Wel verschilden de onderliggende bedrijfstakken in hun ontwikkelingen op de buitenlandse afzetmarkt. De papierindustrie vergrootte haar omzetvolume in het buitenland met bijna 2,5 procent, terwijl de grafische industrie juist te maken had met een afname van het exportvolume van ruim 4 procent.

Meer orders

De waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie was in februari 2006 bijna 7 procent hoger dan in februari van 2005. In de maanden daaraan voorafgaand lagen de orderontvangsten ook al hoger. Over de grafische industrie zijn geen ordergegevens beschikbaar.

Hogere verbruiksprijs papierindustrie

Met uitzondering van enkele onderbrekingen neemt de verbruiksprijs in de papierindustrie sinds het begin van 2005 geleidelijk toe. In februari van 2006 betaalden ondernemers bijna 7 procent meer voor grond- en hulpstoffen dan in februari 2005. Deze kosten werden niet doorberekend in de afzetprijs. In de grafische industrie is ook sprake van een hogere verbruiksprijs maar deze is, met een toename van 2 procent, een stuk minder groot dan in de papierindustrie.

Minder productie

In februari van 2006 was de gemiddelde dagproductie in de branche iets minder (ruim 0,5 procent) dan in de vergelijkbare maand van 2005. Dit is uitsluitend het gevolg van een verminderde productie in de grafische industrie. Vanaf oktober 2005 tot en met januari 2006 lag het volume van de gemiddelde dagproductie daar elke maand lager dan in dezelfde maand in het jaar daarvoor. In de papierindustrie was in deze maanden juist sprake van een grotere productie.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 3 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2004. Dat de twee daaraan voorafgaande kwartalen wel een groter volume noteerden kon niet verhelpen dat de balans over heel 2005 op een kleine min uitkwam. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in 2005 namelijk 0,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003– februari 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003– februari 2006)