Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In januari 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Deze toename is uitsluitend het gevolg van een ander werkdagpatroon en een stijging van de afzetprijzen. Na het correctie voor de invloed van deze factoren, bleek dat het volume van de gemiddelde dagomzet juist is gedaald. De verbruiksprijs die de kosten weergeeft van grond- en hulpstoffen, lag een stuk hoger. Het volume van de gemiddelde dagproductie bleef in januari vrijwel gelijk. In het vierde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(januari 2006 t.o.v. januari 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet hoger

In januari 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Januari telde in 2006 echter een werkdag meer dan in 2005. Bovendien lagen de afzetprijzen hoger. Na verrekening van deze effecten bleek dat het omzetvolume juist ruim 5 procent kleiner was. In eigen land bleef de volumedaling beperkt tot een krappe 3 procent maar in het buitenland liep hij op tot bijna 8 procent.

Prijzen stijgen

Een deel van de omzetstijging was terug te voeren op de afzetprijzen die in januari van dit jaar ruim 2 procent hoger lagen dan in de vergelijkbare maand in 2005. Afnemers uit eigen land betaalden krap 1 procent meer voor producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie. Op de exportmarkt betaalden de afnemers ruim 3 procent extra. Bij deze prijsstijging zullen de toegenomen kosten van grond- en hulpstoffen een rol spelen. Deze lagen in januari dit jaar ruim 5 procent hoger dan in januari van 2005.

Volume van de gemiddelde dagproductie vrijwel stabiel

In januari 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie vrijwel gelijk aan die van de vergelijkbare maand in 2005. Gedurende 2005 wisselden toe- en afnames van de productie elkaar af maar de balans sloeg door naar een kleine stijging van de jaarproductie (ruim 0,5 procent).

Bruto toegevoegde waarde groter in vierde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2005 bijna 1 procent groter ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. Dat is een afname ten opzichte van het kwartaal daaraan voorafgaand, toen de mutatie van het volume nog ruim 2 procent groter was. Over heel 2005 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde met bijna 1 procent. Daarmee heeft 2005 zich licht verbeterd ten opzichte van 2004 toen de volumemutatie van de bruto toegevoegde waarde vrijwel gelijk was. In 2003 was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog ruim 1,5 procent kleiner dan het voorgaande jaar.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)