Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in januari 2006 meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was iets groter dan in januari 2005. Daarentegen was het volume van de gemiddelde dagproductie juist kleiner. De ontvangen orders vertegenwoordigden meer waarde dan in januari 2005. Naast de hogere afzetprijzen waren ook de verbruiksprijzen hoger. Na een minder tweede en derde kwartaal was ook in het vierde kwartaal van 2005 het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2006 t.o.v. januari 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in januari

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in januari 2006 bijna 8 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Twee factoren hebben de omzet positief beïnvloed. Zo kende januari 2006 een werkdag meer dan januari het jaar daarvoor. Daarnaast hadden de hogere afzetprijzen een positief effect op de omzet. Als deze effecten worden verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet slechts bijna 1 procent groter was dan in januari 2005. Vooral de binnenlandse omzet bleef achter. Hoewel de omzet 5 procent hoger was, vertoonde het omzetvolume een krimp van ruim 1,5 procent. De buitenlandse omzet was zowel in euro’s als in volume hoger. Daar werd ruim 9 procent meer omgezet, terwijl het omzetvolume ruim 2,5 procent groter was.

Weer meer orders

In januari 2006 wordt het beeld van de laatste vier voorafgaande maanden voortgezet: de ontvangen orders vertegenwoordigen een hogere waarde dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. De waarde van de orderontvangst was in januari 18 procent hoger dan in januari 2005.

Prijzen hoger

Het niveau van de verbruiksprijs lag in januari 4 procent boven dat van januari 2005. Dit is vergelijkbaar met het laatste halfjaar van 2005. Toen schommelde de verbruiksprijs rond een plus van 3 à 4 procent. Geïmporteerde grond- en hulpstoffen waren voor de fabrikanten 3,5 procent duurder dan in januari 2005. De afzetprijs was in januari 2006 gemiddeld bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is iets minder dan in de laatste zes maanden van 2005 toen dit percentage tussen de 2 en 2,5 procent lag. Binnenlandse afnemers moesten in januari 2 procent meer betalen voor de producten van deze branche. Klanten uit het buitenland werden gemiddeld ruim 1,5 procent hogere prijzen berekend dan in januari 2005.

Minder productie

In januari 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie 4 procent kleiner dan dat van januari het jaar ervoor. Dit is inmiddels de negende maand op rij waarin de productie kleiner was dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Van deze negen maanden laat januari echter, na september 2005, de grootste terugval in de productie zien.

Volume bruto toegevoegde waarde ook in het vierde kwartaal kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche is in het vierde kwartaal van 2005 ruim 3,5 procent lager uitgekomen dan in het vierde kwartaal van 2004. Het is al het derde opeenvolgende kwartaal dat het volume van de bruto toegevoegde waarde uitkwam in de min. Over heel 2005 bezien, was het volume van de bruto toegevoegde waarde 2 procent kleiner. Over het hele jaar 2004 was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog ruim 2,5 procent groter dan in 2003.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)