Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2006 blijkt dat het beeld in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie licht verbeterd is. De ondernemers ontvingen meer orders vanuit eigen land. Dit leidde echter niet tot meer optimisme in de branche. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een forse toename van de productie.

Meer orders op binnenlandse markt

De ondernemers ontvingen meer orders van januari op februari door een toename van de binnenlandse orderontvangsten. Zowel over de ontvangen orders als de orderpositie bleven de ondernemers echter onveranderd negatief gestemd. De index van de orderpositie daalde naar 96,9 (juli 2000=100) na zeven opeenvolgende maanden van verbetering. De voorraadpositie verbeterde naar eigen zeggen iets. 

Forse toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor maart tot en met mei een forse toename van de productie. De verwachte toename is groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De productiestijging zal volgens de ondernemers gepaard gaan met hogere verkoopprijzen.

Eenvijfde verwacht afname personeel

Evenals in de twee voorgaande maanden verwacht ongeveer eenvijfde van de ondernemers een afname van het aantal werknemers in de komende drie maanden. Eén op negen verwacht extra personeel aan te trekken, ruim tweederde voorziet een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor maart tot en met mei 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor maart tot en met mei 2006