Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In januari 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Deze toename is uitsluitend het gevolg van een werkdag extra en een stijging van de afzetprijzen. Na correctie hiervoor, bleek dat het volume van de gemiddelde dagomzet juist daalde. De verbruiksprijs lag een stuk hoger. Het volume van de gemiddelde dagproductie bleef in januari vrijwel gelijk.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(januari 2006 t.o.v. januari 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet hoger

In januari 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Januari telde in 2006 echter een werkdag meer dan in 2005. Bovendien lagen de afzetprijzen hoger. Na verrekening van deze effecten bleek dat het omzetvolume juist ruim 5 procent kleiner was. In eigen land bleef de volumedaling beperkt tot een krappe 3 procent maar in het buitenland liep hij op tot bijna 8 procent.

Prijzen stijgen

Een deel van de omzetstijging was terug te voeren op de afzetprijzen die in januari van dit jaar ruim 2 procent hoger lagen dan in de vergelijkbare maand in 2005. Afnemers uit eigen land betaalden krap 1 procent meer voor producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie. Op de exportmarkt betaalden de afnemers ruim 3 procent extra. Bij deze prijsstijging zullen de toegenomen kosten van grond- en hulpstoffen een rol spelen. Deze lagen in januari dit jaar ruim 5 procent hoger dan in januari van 2005.

Productie vrijwel stabiel

In januari 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie vrijwel gelijk aan die van de vergelijkbare maand in 2005. Over heel 2005 was er een kleine stijging van de jaarproductie (ruim 0,5 procent).

Bruto toegevoegde waarde groter in derde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal van 2005 ruim 1 procent groter ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. Dat is een toename ten opzichte van het kwartaal daaraan voorafgaand, toen het volume nog ruim 0,5 procent groter was.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)