Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie is het nieuwe jaar goed begonnen. Er werd in januari 2006 duidelijk meer omgezet. De hogere verbruiksprijzen leidden tot hogere afzetprijzen. Maar ook na verrekening van deze prijsstijging en de extra werkdag resulteerde een groter omzetvolume. De hogere waarde van de orderontvangsten en het grotere volume van de gemiddelde dagproductie maken het plaatje compleet.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(januari 2006 t.o.v. januari 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in januari

De omzet in de textiel-, kleding- en lederindustrie lag bijna 9 procent hoger dan in de eerste maand van 2005. Vooral op de buitenlandse markt werd meer omzet gerealiseerd.

Januari telde in 2006 echter wel een werkdag meer dan in 2005. Wanneer dit verschil in werkdagen en de prijsverschillen worden verrekend, resteert het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume). Dit volume was in januari 2006 ruim 2 procent groter dan in dezelfde maand in 2005. In eigen land werd de branche geconfronteerd met een afname van het omzetvolume van ruim 1 procent, maar op de exportmarkten was het volume ruim 4,5 procent groter.

De verschillende bedrijfstakken in de branche laten een divers beeld zien. De kleding- en de lederindustrie vergrootten hun omzetvolume op beide afzetmarkten. Voor de kledingindustrie was de volumetoename op de binnenlandse markt kleiner dan op de buitenlandse markt, terwijl dat voor de lederindustrie juist andersom was. Het omzetvolume van de textielindustrie bleef als enige vrijwel gelijk aan dat in januari 2005. De volumetoename op de exportmarkt werd ongedaan gemaakt door een kleiner omzetvolume in eigen land.

Weer hogere waarde orderontvangsten

In januari 2006 lag de waarde van de orderontvangsten in de textiel-, kleding- en lederindustrie 3 procent hoger dan in januari 2005. De kledingindustrie noteerde een toename van ruim 4,5 procent en de textielindustrie deed daar met een toename van 4 procent nauwelijks voor onder. Alleen voor de lederindustrie zijn de perspectieven minder gunstig. Daar nam de waarde van de orderontvangsten af met bijna 10 procent.

Prijzen weer hoger

De verbruiksprijzen lagen in januari 2006 bijna 3,5 procent hoger dan in januari 2005. Deze prijsstijging werd door de producenten slechts gedeeltelijk doorberekend in de afzetprijzen. Die lagen bijna 1,5 procent hoger, waarbij de ontwikkelingen op de binnen- en de buitenlandse markt elkaar nauwelijks ontlopen. In de lederindustrie was de stijging van de afzetprijzen wat groter met 2,5 procent.

Productie weer hoger

In januari 2006 was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 4,5 procent groter dan in januari van het voorgaande jaar. Het was voor de tweede maand op rij dat een groter productievolume kon worden genoteerd. In december 2005 was het productievolume zelfs bijna 6,5 procent groter.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

In het derde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie 2 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Over de eerste drie kwartalen van 2005 gemeten, is dit volume bijna 3,5 procent kleiner geworden.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003–januari 2006)