Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In januari 2006 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie meer omgezet dan in dezelfde maand van 2005. Maar na verrekening van het effect van het verschil in werkdagen en van de hogere afzetprijzen kwam het volume van de gemiddelde dagomzet lager uit dan in januari 2005. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was iets kleiner dan dat van januari 2005. Al bijna twee jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Bij de afzetprijzen is dit pas sinds januari 2005 het geval.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(januari 2006 t.o.v. januari 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in januari

De omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie was in januari 2006 ruim 4 procent hoger dan in januari 2005. Wel was er in januari 2006 een werkdag meer dan in het jaar daarvoor. Als het effect hiervan en dat van de hogere verkoopprijzen wordt verrekend, blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 2,5 procent kleiner was. Op de binnenlandse markt werd bijna 3 procent meer omgezet, maar het omzetvolume was hier bijna 4 procent kleiner. De buitenlandse verkopen waren ruim 8 procent hoger en het bijbehorende omzetvolume per werkdag kwam uit op een plus van ruim 2 procent.

Verbruiks- en afzetprijs weer hoger

Al bijna twee jaar liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand telkens weer boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. Ook in januari 2006 was de totale verbruiksprijs weer hoger dan in januari 2005 en wel ruim 6 procent. De importprijs lag ruim 5 procent boven het prijspeil van januari 2005. De verkoopprijzen zijn echter minder sterk gestegen. De totale afzetprijs was ten opzichte van januari 2005 gemiddeld 2 procent hoger. Afnemers uit Nederland moesten ruim 2 procent meer betalen voor producten van deze branche. Voor buitenlandse klanten werden de producten bijna 1,5 procent duurder.

Productie iets kleiner

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in januari 2006 met een minnetje van 0,5 procent iets kleiner dan dat van januari het jaar daarvoor. In augustus 2005 werd ook een dergelijke geringe afname gemeten. In de tussenliggende maanden was het volume van de gemiddelde dagproductie telkens groter dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het derde kwartaal van 2005 was in deze branche ruim 0,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. In het tweede kwartaal van 2005 was dit nog een plus van 3,5 procent in vergelijking met het overeenkomstige kwartaal een jaar een jaar eerder. Daarentegen was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het eerste kwartaal juist 3 procent kleiner. Over de eerste negen maanden van 2005 is de groei van dit volume nagenoeg gelijk aan die van 2004. Dat jaar werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (januari 2003 – januari 2006)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (januari 2003 – januari 2006)