Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de conjunctuurtest van februari 2006 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie de afgelopen maand iets verslechterd is. De ondernemers ontvingen minder orders, wat weliswaar gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Toch nam de tevredenheid over de orderontvangsten en orderpositie af. Voor de maanden februari tot en met april 2006 verwachten de ondernemers vrijwel geen verandering van de productie.

Gebruikelijke afname orders, stemming negatiever

De orderontvangsten namen af van december 2005 op januari 2006, vooral op de buitenlandse markt. Een afname van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren beduidend minder positief gestemd over de orderontvangsten. Ook over de orderpositie waren de ondernemers iets minder tevreden.

Gelijke productie verwacht

Voor de periode februari tot en met april 2006 verwachten de ondernemers vrijwel geen verandering van de productie. De stabilisatie van de productie zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Eén op acht verwacht afname personeel

Ongeveer één op de acht ondernemers verwacht een afname van het personeelsbestand in de periode februari tot en met april. Dit aandeel is iets kleiner dan in de voorgaande maanden.

Verwachting voor februari tot en met april 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor februari tot en met april 2006