Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

De Conjunctuurtest van februari 2006 laat een licht verbeterd beeld zien in de textiel-, kleding- en lederindustrie. Er werden iets meer orders ontvangen, wat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren echter minder ontevreden over de orderontvangsten. Voor de nabije toekomst verwachten ze een forse toename van de productie.

Gebruikelijke toename orders, meer tevredenheid

Van december 2005 op januari 2006 ontvingen de ondernemers iets meer orders, zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt. Dit is echter gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Niettemin waren de ondernemers minder ontevreden over de orderontvangsten dan in de voorgaande maanden. Het oordeel over de orderpositie bleef van december op januari ongewijzigd maar is sinds de tweede helft van 2005 wel verbeterd. De voorraden gereed product zijn naar eigen zeggen kleiner geworden.

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers verwachten in de komende maanden een flinke toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Meer ondernemers voorzien uitbreiding personeel

Eén op de zeven ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de nabije toekomst. Het aandeel ondernemers dat een uitbreiding van de personeelsomvang verwacht is opgelopen naar 7 procent. De afgelopen jaren was dit percentage vrijwel nihil.

Verwachting voor februari tot en met april 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor februari tot en met april 2006