Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

De Conjunctuurtest van februari 2006 laat een licht verbeterd beeld zien in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie. De ontvangen orders namen toe en de oordelen over de orderontvangsten en de orderpositie verbeterden. In de periode februari tot en met april verwachten de ondernemers een flinke productiestijging.

Forse toename buitenlandse orders, meer optimisme

De orderontvangsten namen toe van december op januari door een forse toename van de buitenlandse orders. De toename van de ontvangen orders is iets groter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren een stuk positiever gestemd over de orderontvangsten. Ook het oordeel over de orderpositie verbeterde licht. De index van de orderpositie steeg en kwam uit op 106,4 (juli 2000=100). Ook de voorraadpositie is naar eigen zeggen iets verbeterd.

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor februari tot en met april een flinke toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met iets hogere afzetprijzen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de nabije toekomst zal afnemen. Bijna viervijfde van de ondernemers verwacht een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor februari tot en met april 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor februari tot en met april 2006