Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

De Conjunctuurtest van januari 2006 laat een verbeterd beeld zien in de textiel-, kleding- en lederindustrie. Er werden meer orders ontvangen en de ontevredenheid over de orderpositie nam af. Voor het eerste kwartaal van 2006 verwachten de ondernemers een forse toename van de buitenlandse afzet.

Toename buitenlandse orders

Van november op december ontvingen de ondernemers meer orders door een toename van de buitenlandse orders. De tevredenheid over de ontvangen orders nam iets toe. Ondernemers waren aanzienlijk meer tevreden over de orderpositie. Niettemin nam de index van de orderpositie met 1,6 indexpunt af naar 77,7 (juli 2000=100). Ongeveer één op de zeven ondernemers kampte naar eigen zeggen met te grote voorraden gereed product.

Productiecapaciteit te groot, bezettingsgraad laag

De bezettingsgraad en het oordeel over de productiecapaciteit bleven in het vierde kwartaal van 2005 vrijwel onveranderd ten opzichte van het derde kwartaal. Beide liggen op het laagste niveau sinds elf jaar. Ongeveer één op de acht ondernemers zag de productie afgelopen kwartaal belemmerd worden, meestal door te weinig vraag. De concurrentiepositie verbeterde in landen binnen de EU en bleef ongewijzigd op de binnenlandse markt en buiten de EU.

Flinke toename buitenlandse afzet verwacht

De ondernemers verwachten dat de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal van 2006 flink toeneemt. Bovendien verwachten de ondernemers een stijging van de productie. De afzet- en productietoename gaan volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen.

Nog maar één op negen verwacht afname personeelNog maar één op negen ondernemers verwacht in de nabije toekomst in het personeelsbestand te moeten snijden. Dit aandeel is al lange tijd niet meer zo laag geweest. Er zijn al geruime tijd vrijwel geen ondernemers die een uitbreiding van de personeelsomvang verwachten.

Verwachting voor januari tot en met maart 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor januari tot en met maart 2006