Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2006 blijkt dat het beeld in de papier- en grafische industrie de afgelopen maand niet veel gewijzigd is. De orderontvangsten namen iets af en de productieverwachting voor het eerste kwartaal van 2006 is fors negatief. Dit is echter gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De oordelen over de orderontvangsten en orderpositie lieten wel een kleine verslechtering zien.

Gebruikelijke afname orders

Van november op december ontvingen de ondernemers iets minder orders door een afname van de orders op de binnenlandse markt. Een afname van de orders is echter gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De oordelen over de orderontvangsten en orderpositie verslechterden licht. De index van de orderpositie verbeterde met bijna één indexpunt naar 93,6 (juli 2000=100).

Productiecapaciteit steeds minder benut

Eén op de vijf ondernemers kampte in het vierde kwartaal van 2005 naar eigen zeggen met een te grote productiecapaciteit. Dit aandeel is in de laatste twaalf jaar niet meer zo groot geweest. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit nam met 2 punten af naar 87,5 (juli 2000=100). Het aandeel ondernemers dat productiebelemmeringen ervaart is de afgelopen twee kwartalen flink teruggelopen. De producenten zagen in het vierde kwartaal hun concurrentiepositie in het binnenland verbeteren. Binnen de Europese markt veranderde hun concurrentiepositie nagenoeg niet.

Flinke afname productie verwacht

Voor de periode januari tot en met maart 2006 verwachten de ondernemers in de papier- en grafische industrie een flinke afname van de productie. De verwachte daling is wat kleiner dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De buitenlandse afzet zal naar eigen zeggen ongeveer gelijk blijven. In de papierindustrie verwacht men hogere prijzen, bij de drukkerijen lagere prijzen.

Drukkerijen minder pessimistisch

Per saldo verwacht nog slechts 3 procent van de drukkerijen een afname van het aantal medewerkers in de komende maanden. De laatste maanden is een kentering zichtbaar. De drukkerijen waren de afgelopen jaren voortdurend somber gestemd over het personeelsbestand. In de papierindustrie verwacht per saldo 13 procent een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor januari tot en met maart 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor januari tot en met maart 2006