Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van januari 2006 laat voor de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie een gemengd beeld zien. De ondernemers ontvingen minder orders, wat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Ze waren een stuk pessimistischer over de orderontvangsten en de orderpositie. De index van de orderpositie nam echter voor de zevende maand op rij toe. Voor het eerste kwartaal van 2006 verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie.

Index orderpositie blijft stijgen

De orderontvangsten namen af van november op december, vooral op de binnenlandse markt. De afname van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De index van de orderpositie verbeterde voor de zevende achtereenvolgende maand en kwam met 97,1 (juli 2000=100) uit op de hoogste waarde sinds juni 2001. Niettemin nam het pessimisme over de ontvangen orders en de orderpositie toe. Eén op de negen ondernemers kampte met te grote voorraden eindproduct, één op tien met te kleine voorraden.

Concurrentiepositie binnenlandse markt verbeterd

De ondernemers zagen in het vierde kwartaal hun concurrentiepositie op de binnenlandse markt sterk verbeteren. In het buitenland bleef de concurrentiepositie vrijwel gelijk. Nog maar een kwart van de ondernemers kampte in het vierde kwartaal van 2005 met productiebelemmeringen, meestal vanwege onvoldoende vraag. Dit aandeel lag lange tijd rond eenderde. De bezettingsgraad, uitgedrukt in percentage van de productiecapaciteit, veranderde nagenoeg niet. Wel is de productiecapaciteit naar eigen zeggen meer afgestemd op de verwachte afzet.

Lichte toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor het eerste kwartaal van 2006 een lichte toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen. De buitenlandse afzet zal naar verwachting ongeveer gelijk blijven.

Eenvijfde verwacht afname personeel

Bijna eenvijfde van de ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode januari tot en met maart 2006. Eén op zeven verwacht extra personeel aan te trekken, tweederde voorziet een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor januari tot en met maart 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor januari tot en met maart 2006