Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in november 2005 hoger dan in november van 2004. Al eerder in 2005, in augustus en in juni, was sprake van hogere omzetten. Ondanks iets hogere afzetprijzen was het omzetvolume ook groter. Dat zijn positieve signalen van deze branche die al jaren in een neerwaartse spiraal zit. De balans slaat echter nog niet door naar de plus. De waarde van de orders evenals de productie lagen in november 2005 iets lager dan in dezelfde maand in 2004. Ook het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2005 kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2005 t.o.v. november 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger

In november van 2005 was de omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie 3,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2004. Sinds januari van 2003 lag de maandomzet slechts vier keer hoger dan in de vergelijkbare maand het jaar ervoor. Wat opvalt is dat deze toename drie keer plaats had in 2005.

Niet alleen de omzet lag hoger. Na verrekening van prijsinvloeden, bleek dat het omzetvolume ook groter was en wel ruim 2 procent. De omzet en het volume stegen in alle onderliggende bedrijfstakken: de textielindustrie, de kledingindustrie en de lederindustrie.

De stijging was het hoogst in de kledingindustrie, waar hij 11 procent bedroeg. De volumestijging in de kledingindustrie was van vergelijkbare omvang. Wel deed deze bedrijfstak het beter op de exportmarkt dan in Nederland met volumestijgingen van respectievelijk 13 en ruim 4,5 procent. De volumegroei in de textielindustrie bedroeg een krappe procent en in de lederindustrie bijna 2,5 procent.

De textielindustrie moest het in november vooral hebben van de handel met het buitenland. De lederindustrie was juist succesvol binnen onze landsgrenzen.

Alleen in textiel hogere waarde orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten in de totale branche was in november van 2005 iets hoger (0,6 procent) dan in november van 2004. In de onderliggende bedrijfstakken zijn wel verschillen zichtbaar. Alleen in de textielindustrie was de waarde van de orders hoger en wel ruim 2,5 procent. In de kledingindustrie waren de orders 8 procent minder waard en in de lederindustrie zelfs 19 procent. Al met al duidt dit erop dat de positieve omzetresultaten van november 2005 zich in de kleding- en lederindustrie waarschijnlijk niet zullen continueren.

Prijzen hoger

In november 2005 waren de afzetprijzen van de totale branche bijna 1,5 procent hoger dan in november van 2004. De verbruiksprijzen lagen 3 procent hoger. Vrijwel hetzelfde patroon was ook te zien in oktober 2005. Met uitzondering van de lederindustrie zat er dan ook weinig beweging in de prijzen.

In de lederindustrie, een relatief kleine bedrijfstak in deze branche, lagen de afzetprijzen in november 2005 op vrijwel hetzelfde niveau van november 2004. In de maanden daaraan voorafgaand lagen de afzetprijzen een jaar lang elke maand hoger met een piek in juli 2005. Toen betaalden afnemers bijna 7,5 procent meer voor lederproducten van Nederlandse bodem.

Productie kleiner in november

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in november 2005 iets kleiner (0,6 procent) dan in november van 2004. In oktober was de productie een krappe procent kleiner. Over de eerste drie kwartalen gemeten, bleek het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 3 procent kleiner te zijn. Het productieverlies in deze periode was het grootst in de lederindustrie waar het opliep tot 11 procent. In de textielindustrie was het verlies van een kleine 3 procent minder drastisch. In de kledingindustrie bleef de productie in de eerste drie kwartalen van 2005 vrijwel gelijk aan dezelfde periode in 2004.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het derde kwartaal 2 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Over de eerste drie kwartalen van 2005 gemeten is dit volume bijna 3,5 procent kleiner geworden.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–november 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–november 2005)