Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Ook in november 2005 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie weer meer omgezet dan in dezelfde maand van 2004. Dit is al acht maanden zo. Na verrekening van de hogere afzetprijzen kwam ook het volume van de gemiddelde dagomzet hoger uit dan in november 2004. Het volume van de gemiddelde dagproductie was nagenoeg gelijk aan dat van november 2004. Al ruim anderhalf jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Bij de afzetprijzen is dit pas sinds januari 2005 het geval. In het derde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in deze branche iets groter dan in hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(november 2005 t.o.v. november 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet in november

De omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie is in november 2005 ruim 4,5 procent hoger uitgekomen dan in november 2004. Na verrekening van de hogere verkoopprijzen blijkt dat ook het volume van de gemiddelde dagomzet hoger was en wel ruim 3 procent. Daarmee wordt de trend van het tweede en derde kwartaal voortgezet. Na een tegenvallend eerste kwartaal van 2005 heeft de branche namelijk twee kwartalen op rij elke maand meer omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder.

In ons eigen land nam de omzet in november 2005 toe met ruim 3,5 procent met een bijbehorend omzetvolume, dat bijna 2,5 procent groter was. Op de buitenlandse markt was de branche nog succesvoller. Daar werd bijna 9 procent meer omgezet en het volume van de gemiddelde dagomzet nam daar met bijna 7 procent toe.

Verbruiks- en afzetprijs weer hoger

Inmiddels liggen de import- en de verbruiksprijzen al ruim anderhalf jaar elke maand telkens weer boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. In november 2005 was de totale verbruiksprijs bijna 5 procent hoger dan in november 2004. De importprijs lag ruim 4 procent boven het prijspeil van november 2004.

Ook de totale afzetprijs was ten opzichte van november 2004 hoger. Gemiddeld moesten afnemers bijna 1,5 procent meer betalen voor producten van deze branche. Op de binnenlandse markt werden ze ruim 1 procent duurder. Klanten op de buitenlandse markt moesten ruim 2 procent meer betalen voor de exportproducten van deze branche.

Productie vrijwel gelijk

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in november 2005 vrijwel gelijk aan dat van november het jaar daarvoor. In oktober was nog sprake van een lichte afname. Die volgde na twee kwartalen op rij waarin het volume van de gemiddelde dagproductie juist groter was dan in het overeenkomstige kwartaal het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het derde kwartaal van 2005 was in deze branche ruim 0,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. In het tweede kwartaal van 2005 was dit nog een plus van 3,5 procent in vergelijking met het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. Daarentegen was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het eerste kwartaal juist 3 procent kleiner. Over de eerste negen maanden van 2005 is de groei van dit volume nagenoeg gelijk aan die van 2004. Dat jaar werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002 – november 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002 – november 2005)