Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In november 2005 heeft de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofindustrie een hogere omzet gerealiseerd dan in november 2004. Daarnaast was de waarde van de orderontvangst hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. De stijging van omzet en orders is vooral toe te schrijven aan het effect van de gestegen prijzen voor ruwe olie. De toename van het volume van de gemiddelde dagomzet was dan ook veel kleiner. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was in november groter dan de overeenkomstige maand een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2005 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde ten opzichte van het derde kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2005 t.o.v. november 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet stijgt ook in november

De ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie hebben in november 2005 een omzetgroei van 18 procent kunnen realiseren. Na verrekening van de prijsontwikkelingen was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 5 procent groter dan dat van november 2004. Vooral in eigen land werden goede zaken gedaan, want hier was het omzetvolume bijna 10 procent groter, terwijl in het buitenland het omzetvolume met ruim 2 procent groeide. De chemische industrie droeg het sterkste bij aan de groei van het volume van de gemiddelde dagomzet. In november 2005 was het volume van de gemiddelde dagomzet in deze tak van industrie namelijk ruim 9 procent groter. In de aardolie-industrie (ruim 1 procent) en de rubber- en kunststofindustrie (bijna 5 procent) was de groei van het omzetvolume meer bescheiden.

Orderontvangsten in chemie hoger

Het is inmiddels de tweeëntwintigste maand op rij dat de waarde van de orderontvangst, mede dankzij de gestegen olieprijs, hoger is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Want in november 2005 was de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie bijna 10 procent hoger dan in dezelfde maand van 2004.

Prijzen blijven stijgen

In november 2005 waren de afzetprijzen in de branche gemiddeld 12 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Op de binnenlandse en op de buitenlandse markt waren de prijsverhogingen in dezelfde orde van grootte.

De stijging van de afzetprijs komt vrijwel geheel op het conto van de aardolie-industrie (+25%). Deze bedrijfstak is dan ook het sterkst afhankelijk van de ontwikkeling van de olieprijs.

De totale verbruiksprijs in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is in november eveneens opgelopen en wel met 20 procent. Daarnaast bleek dat de prijzen van geïmporteerde grondstoffen en halffabrikaten met 22 procent waren toegenomen.

Weer productiegroei

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in november bijna 10 procent groter dan dat van november 2004. Ook in de vier voorgaande maanden was de productie al groter dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Nadat in de chemische industrie in de periode juli 2004 tot en met juni 2005 de productie nagenoeg iedere maand kleiner was, is sinds juli 2005 weer een opwaartse tendens zichtbaar. In deze tak van industrie groeide de productie in november met 9 procent. Het is inmiddels meer dan drie jaar geleden dat in de chemische industrie een grotere groei van de productie is genoteerd.

Bruto toegevoegde waarde groter in het derde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is in het derde kwartaal van 2005 bijna 3 procent groter dan in het derde kwartaal van 2004. Het jaar 2005 kende geen goede start, want in het eerste kwartaal nam het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 5,5 procent af. In het tweede kwartaal daalde het volume eveneens en wel met ruim 3 procent. In 2004 was er echter nog sprake van een gemiddelde stijging van het volume van de bruto toegevoegde waarde met een kleine 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002– november 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002– november 2005)