Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van december 2005 laat voor de papier- en grafische industrie een verbeterd beeld zien. De orderontvangsten namen fors toe en ook het oordeel over de ontvangen orders verbeterde flink. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een afname van de productie.

Meer orderontvangsten dan gebruikelijk

De orderontvangsten op de binnenlandse markt namen fors toe van oktober op november, terwijl de orderontvangsten op de buitenlandse markt iets afnamen. Per saldo is de totale orderontvangst in november flink gestegen. Een lichte toename van de orderontvangsten is, vooral op de binnenlandse markt, gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren aanzienlijk beter gestemd over de ontvangen orders. De index van de orderpositie steeg met 1,6 indexpunten naar 92,7 (juli 2000=100).

Afname productie verwacht

Voor de periode december tot en met februari verwachten de ondernemers in de papier- en grafische industrie een afname van de productie. De verwachte productiedaling is minder groot dan gebruikelijk. De papierindustrie verwacht een flinke toename van de productie, met iets hogere afzetprijzen. De drukkerijen verwachten juist een flinke afname van de productie en lagere verkoopprijzen.

Eén op vijf verwacht afname personeel

Ongeveer één op de vijf ondernemers in de branche verwacht een afname van de personeelssterkte in de nabije toekomst. Eén op de tien ondernemers verwacht de personeelsbezetting in de komende maanden uit te breiden.

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006